"Жодна інша наука не навчає так ясно розуміти гармонію природи, як математика..." П. Карус "За допомогою логіки доводять, за допомогою інтуїції винаходять." А. Пуанкаре "Математику вже за те любити варто, що вона розум до ладу приводить." М.В.Ломоносов "Хто з дитячих років займається математикою, той розвиває увагу, тренує свій мозок, свою волю, виховує наполегливість і завзятість у досягненні мети." О. Маркушевич "Математика - це мова, на якій написана книга природи." Галілео Галілей "Математика – наука молодих. Інакше й не може бути. Заняття математикою – це така гімнастика розуму, для якої потрібна вся гнучкість і вся витривалість молодості." Н. Вінер "Найвище призначення математики полягає в тому, щоб знаходити прихований порядок в хаосі, що оточує нас." Н. Вінер "Подібно до того як всі мистецтва тяжіють до музики, всі науки прагнуть до математики." Д. Сантаяна

2020-05-20

ВИШИВАНКА МОВОЮ МАТЕМАТИКИ

    21 травня - День української вишиванки 

      Що спільного між вишивкою та математикою? На перший погляд – нічого. Але давайте зазирнемо глибше. 

      Українська вишивка вражає різноманітністю візерунків – кола, ромби, крапки, квадрати, трикутники, спіралі...

       Зустрічаються в ній і цифри, правда їх форма дещо відрізняється від традиційної. Тому не дивно, що розглядаючи українську вишиванку, з'являється враження, ніби перед тобою «Математика» для першачків.
    Але не тільки в цьому є зв'язок вишивки із «царицею всіх наук». Виявляється, більшість орнаментів створюються за законами симетрії, найчастіше – дзеркальної.


1. Математичні основи української вишивки 
    Вишивання – це справжня наука. Кожна техніка передбачає свій порядок нанесення орнаменту та послідовність розташування візерунків.    
     Важко уявити, скільки часу витрачали майстрині на те, щоб всі їх елементи були чіткими та рівними, знаходилися один від одного на однаковій відстані.
      У центрі наукових досліджень вишиванок не лише типи орнаменту, колірне оформлення малюнку, символіка.                 
  Дослідники намагаються зрозуміти, за допомогою якого способу утворюються та розміщуються на площині ці композиції. Їм вдалося визначити, що бордюри (смуги орнаменту) будуються за допомогою таких геометричних явищ:
  • паралельне перенесення;
  • дзеркальна симетрія з вертикальною або горизонтальною віссю;
  • обертова симетрія.

        Це доводить, що вишивання – складна робота. Кожна техніка базується на певних розрахунках, а тому майстрині під час роботи були дуже уважними. Тепер розумієте, чому кожна вишиванка – це витвір мистецтва!

2. Як створити власний візерунок онлайн?

      Ornament Name - це сервіс для створення унікального текстового орнаменту для вишивки. Це зручний для кожного онлайн-конструктор, який зроблений для людей всіх рівнів і пристроїв всіх типів. 

          Орнамент збирається з букв і символів, за правилами Бродівського письма, яке описано в книзі «Текстова вишивка. Бродівське письмо» Володимира Підгірняка.

3. Як математичність вишивки допомагає у її створенні 

     Завдяки симетричності вишивки, вченим вдалося створити її математичну модель. Для чого це потрібно? Щоб створити програми, які дозволяють вишивальним машинам робити візерунки, близькі до традиційних.      
     Одна із програм має назву Inkscape. Вона керується сімома типами симетрій бордюрів. Її використовують у масовому виробництві вишитого одягу. 

     Використання методу математичного моделювання дає змогу не тільки відтворювати традиційні орнаменти, а й створювати нові. Таким чином, машинне вишивання дозволяє складати візерунки будь-якої форми .
   
      Тож вишивка – це не тільки продукт творчості. Тут мають значення симетрія орнаментів та певні розрахунки.

4. Народжені в сорочках:  символи і обереги нашої вишиванки


     Чому в кожного українця має бути справжня вишиванка? Що означає "справжня вишиванка" і що символізують знаки, фігурки, написи і рослини на ній?
     Яких би поглядів, вірувань і правил життя не дотримувалася людина, в душі кожної все одно є щось святе, що, власне, і наповнює цю душу сенсом буття. 
    
     Цим святим для української душі є вишита сорочка – свого роду оберіг, символ здоров’я, добробуту та краси, щасливої долі й родової пам'яті, любові та святковості.


    
 5. Математичне моделювання в українській вишивці

     Низкою вчених були розроблені методи опису складних симетричних
зображень-орнаментів української вишивки, які базуються на алгоритмам формалізації груп перетворень зображень на основі осьових симетрій, мові опису мінімальних рисунків та алгоритмах формалізації рапортів.  

           Принципова можливість моделювання української вишивки обумовлюється тим, що в її основі лежить побудова симетричних структур.


     Математична формалізація дає змогу розробити інформаційну модель побудови орнаментів української вишивки і редактор зображень-орнаментів. 

   Математична модель вишивки забезпечує можливість створення нових  зображень-орнаментів, автоматизацією процесу створення та редагування вишивок для відтворення їх у натуральному вигляді (на тканині).

      Симетрія є одним із найбільш яскравих композиційних засобів, з допомогою якого створюють елементи вишивки (орнаменти). 

       
    Всього існує 7 типів симетрій бордюрів. Створення бордюрів (орнаментальних смуг) виконано за допомогою програми Inkscape. Бордюри (отримані з урахуванням українських національних традицій) можна використовувати для оздоблення сучасних жіночих костюмів.

Хоча розрізняють 17 груп симетрії решіткових орнаментів, визначено, що в українському народному одязі використовували лише 12 груп.

     Типи бордюрів (орнаментальних смуг), створених (за допомогою     програми «Inkscape») з урахуванням українських народних традицій

6. Конференція старшокласників "Математика української вишивки"

Підготувала Гоч Наталія Михайлівна ( Рівненська область, Березнівський район, Вітковичі)
Мета заходу:
  • ознайомити учнів із символами української вишивки, показати зв'язок математики з українською вишивкою;
  •  підвищити інтерес до вивчення математи­ки, історії України, народознавства; 
  •  активізувати пізнавальну діяльності учнів; 
  •  виховувати національну самосвідомість, любов до рідного краю, народу, зацікавле­ність у пізнанні його історії і традицій. 
       Конференцію проводять у два етапи. Пер­ший етап — ознайомлення із завданнями учнів, які виступатимуть у ролі математиків, народо­знавців, літературознавців, істориків, підготов­ка матеріалів до конференції. Цей етап триває від двох тижнів. Другий етап — про­ведення конференції, презентація виконаних завдань.

7. Презентація "Українська вишиванка і математика"    

    На сайті "На Урок" знайшла ось таку презентацію "Українська вишиванка і математика" (автор Федотова Ольга Григорівна,  Херсонська область, м.Нова Каховка) Мета презентації: 
  •      узагальнити поняття лінійної функції, закріпити навички побудови графіка лінійної функції, застосовувати отримані знання до розв’язування задач та вправ;
  •        розвивати логічне мислення, вміння правильно висловлювати свою думку, самостійно застосовувати набуті знання; 
  •     виховувати відповідальність , толерантність під час роботи.

10 коментарів:

  1. Корисна, цікава робота. Дякую

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую! Дуже цікава і корисна робота. Наснаги Вам у подальшій творчій роботі.

    ВідповістиВидалити
  3. Супер! Математика - основа всього! Як тільки це дітям донести? Не сприймає сучасне покоління математику. Навіть у просторовій орієнтації проблеми у першо -, другокласників. А кліпове мислення не дає їм зосередитись, без чого математику не осилиш.... А яка ж краса в математиці!

    ВідповістиВидалити
  4. Дуже дякую. Корисний матеріал.

    ВідповістиВидалити
  5. Супер! Величезне, Вам дякую, за цікавий матеріал! Творчого натхнення і неспокою!

    ВідповістиВидалити