"Жодна інша наука не навчає так ясно розуміти гармонію природи, як математика..." П. Карус "За допомогою логіки доводять, за допомогою інтуїції винаходять." А. Пуанкаре "Математику вже за те любити варто, що вона розум до ладу приводить." М.В.Ломоносов "Хто з дитячих років займається математикою, той розвиває увагу, тренує свій мозок, свою волю, виховує наполегливість і завзятість у досягненні мети." О. Маркушевич "Математика - це мова, на якій написана книга природи." Галілео Галілей "Математика – наука молодих. Інакше й не може бути. Заняття математикою – це така гімнастика розуму, для якої потрібна вся гнучкість і вся витривалість молодості." Н. Вінер "Найвище призначення математики полягає в тому, щоб знаходити прихований порядок в хаосі, що оточує нас." Н. Вінер "Подібно до того як всі мистецтва тяжіють до музики, всі науки прагнуть до математики." Д. Сантаяна

2021-01-04

Цікаві числа

     Вивчаючи математику, можна знайти багато цікавого і пізнавального. Ось кілька цікавих фактів про числа. Почнемо з нуля.

  • Нуль – єдине число, яке неможливо записати римськими цифрами.
  •      Максимальне число, яке можна записати римськими цифрами, не порушуючи правила Шварцмана (не повинно бути більше трьох однакових букв підряд) – це 3999 (MMMCMXCIX).
  • В російській і українській літературі з математики нуль не є натуральним числом, а в західній навпаки, належить до ряду натуральних чисел (як відомо, натуральні числа – це числа, які ми використовують при лічбі).
  • Ті цифри, які ми сьогодні називаємо арабськими насправді з’явилися в Індії не пізніше V століття. Написання цих цифр було придумано так, щоб кількість кутів відповідало числовому значенню цифри. Але з часом для зручності ці цифри заокруглилися. Нуль не містить жодного кута. Саме тому він круглий.

арабські цифри

  • Вперше від’ємні числа було узаконено в Китаї в ІІІ столітті, але вони використовувалися лише у виняткових випадках, оскільки вважалися непотрібними. Потім їх тали використовувати в Індії для того, щоб визначати борги

     Європі від’ємні числа з’явилися завдяки Леонардо Пізанському, відомому як Фібоначчі. Він ввів їх для вирішення фінансових задач з боргами – у 1202-ому році він вперше використав від’ємні числа для підрахунку своїх збитків.

  • У єгиптян не було дробів на кшталт 2/3 або 5/6, вони оперували лише дробами з чисельником 1. Сам дріб записували так: ціле число з овалом над ним, тобто 3 з овалом означало 1/3.

дроби в Єгипті
А як же тоді написати дріб 5/6? Єгипетські математики розкладали такі дроби на дроби з чисельником 1. Отже 5/6 – це 1/2 + 1/3 (тобто 2 і 3 з овалом вгорі).

Ну що, ви взнали для себе щось нове і цікаве?

А ось вам загадка:
Давним-давно помираючи старенький батько покликав до себе своїх трьох синів і заповідав їм 19 верблюдів. Старшому він залишив у спадок половину, середньому – четверту частину, а наймолодшому – п’яту. Після смерті батька брати ніяк не могли вирішити проблему, адже 19 не ділиться ні на 2, ні на 4, ні на 5. І от вони вирішили звернутися зі своєю проблемою до мудреця.
– Немає нічого простішого, – сказав мудрець. – Візьміть мого верблюда та йдіть додому!
Брати зраділи. Вони легко поділили 20 пополам, на 4 і на 5. Старшому дісталося 10 верблюдів, середньому – 5, а молодшому – 4. але тут знов виникла проблема – 10+5+4=19! Один верблюд виявився зайвим. І от вони знову вирушили до мудреця зі своєю проблемою.
– О наймудріший, ми знову на роздоріжжі! Один верблюд виявляється зайвим, і ми знову не можемо виконати волю батька. – Сказали вони.
– Де ж він зайвий? – відповів мудрець. – Це мій верблюд. Віддайте мені його назад і йдіть спокійно додому.

А ви здогадалися як розгадати загадку?

джерело


Немає коментарів:

Дописати коментар