"Жодна інша наука не навчає так ясно розуміти гармонію природи, як математика..." П. Карус "За допомогою логіки доводять, за допомогою інтуїції винаходять." А. Пуанкаре "Математику вже за те любити варто, що вона розум до ладу приводить." М.В.Ломоносов "Хто з дитячих років займається математикою, той розвиває увагу, тренує свій мозок, свою волю, виховує наполегливість і завзятість у досягненні мети." О. Маркушевич "Математика - це мова, на якій написана книга природи." Галілео Галілей "Математика – наука молодих. Інакше й не може бути. Заняття математикою – це така гімнастика розуму, для якої потрібна вся гнучкість і вся витривалість молодості." Н. Вінер "Найвище призначення математики полягає в тому, щоб знаходити прихований порядок в хаосі, що оточує нас." Н. Вінер "Подібно до того як всі мистецтва тяжіють до музики, всі науки прагнуть до математики." Д. Сантаяна

2020-07-11

Завдання Чемпіонату логічних задач

     Протягом останніх десяти років учні нашої школи активно беруть участь у Міжнародному чемпіонаті з розв'язування логічних математичних задач.
    Цікаві завдання не лише вдосконалюють логічне мислення дітей, вміння узагальнювати та абстрактно мислити,  але й мотивують їх до поглибленого вивчення математики, розвивають інтерес до науки.
   У цьому пості ви знайдете завдання попередніх років конкурсу, органцізацію проведення, визначення переможців.

  • ЗАВДАННЯ ПОПЕРЕДНІХ РОКІВ


  • ПРО ЧЕМПІОНАТ
    Міжнародний чемпіонат з розв’язування логічних математичних задач на території України проводиться з ініціативи Вінницького міського центру з інтеграції до європейського та світового освітнього простору, з метою пошуку, підтримки талановитих школярів і популяризації математичних знань за підтримки Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки України (у відповідності до наказу Міністерства освіти і науки України від 23.02. 2009 №159 «Про участь школярів України у Міжнародному чемпіонаті з розв'язування логічних математичних задач»).
     Координатором Чемпіонату в Україні є Кривошея Ігор Михайлович – член Адміністративної ради Міжнародного комітету математичних змагань.
      Всеукраїнський етап Міжнародного чемпіонату з розв'язування логічних математичних задач проводиться в Україні спільно з Міжнародним комітетом математичних змагань та Французькою федерацією математичних змагань на базі Вінницького міського центру з інтеграції до європейського та світового освітнього простору при середній загальноосвітній школі І-ІІ ступенів – ліцеї   № 7 м. Вінниці.
       Метою Чемпіонату є популяризація математичних ідей та підтримка талановитих школярів, розвиток їх інтелектуальних здібностей, активізація творчої діяльності вчителів, створення дієвих передумов щодо інтеграції України до європейського та світового освітнього простору.
     
  • ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОВЕДЕННЯ КОНКУРСУ
 Організація і проведення Всеукраїнського етапу Міжнародного чемпіонату з розв'язування логічних математичних задач покладається на Центральний організаційний комітет, який діє на базі Вінницького міського Центру з інтеграції до європейського та світового освітнього простору при середній загальноосвітній школі І-ІІ ступенів – ліцеї № 7 м. Вінниці.
       Змагання проходять під егідою та за завданнями Міжнародного комітету математичних змагань (м. Париж, Франція) у чотири етапи:
I етап – чвертьфінал (заочний тур у грудні-січні);
II етап – півфінал (очний тур у березні);
III етап – національний фінал (очний тур у травні);
IV етап – міжнародний суперфінал (традиційно проводиться в м. Парижі протягом двох днів в кінці серпня).
Учасники чвертьфіналу виконують завдання різного рівня складності відповідно до вікових категорій:
  • 1-3 класи (5 задач);
  • 4-5 класи (6 задач);
  • 6-7 класи (7 задач);
  • 8-9 класи (8 задач);
  • 10-11 класи (10 задач).
     Чвертьфінал у регіонах проводять координатори або вчителі відповідного загальноосвітнього навчального закладу.
Координатор надсилає заявку на участь у змаганнях на адресу Центрального оргкомітету (mikdandi@svitonline.com) разом з роботами учасників цього етапу та копію поштового переказу благочинного внеску не пізніше 20 січня. Допускається персональна участь учня в чвертьфіналі, який особисто надсилає заявку.
       Центральний оргкомітет запрошує переможців чвертьфіналу для участі в очному півфіналі, що проводиться координаторами в один день у регіонах за текстами, наданими Центральним оргкомітетом. Виконані роботи півфіналістів надсилаються до Центрального оргкомітету для перевірки не пізніше наступного дня після проведення змагань.
      Переможці півфіналу запрошуються до участі у Всеукраїнському фіналі, що відбувається щорічно у травні у м. Вінниці.
      Міжнародний суперфінал проходить у серпні в м. Парижі.
Учасники півфіналу, фіналу, суперфіналу виконують завдання відповідно до кожної вікової категорії:
  • 1-3 класи – 1 година;
  • 4-5 класи – 1 година 30 хвилин;
  • 6-7 класи – 2 години;
  • 8-9 класи – 2 години 30 хвилин;
  • 10-11 класи – 3 години.
       Головна вимога до учасників півфіналу – самостійна чесна робота над завданнями. Учасники розміщуються по одному за партою. Користуватися калькулятором, підручниками та математичними таблицями категорично забороняється. Учасник чвертьфіналу надає повне розв'язання до кожної запропонованої задачі. Учасник півфіналу та фіналу до запропонованих задач вказує лише відповідь (без будь-яких обґрунтувань).
       Правильний розв'язок задачі оцінюється одним балом, водночас кожна задача має свій вказаний коефіцієнт складності, який враховується. Якщо задача містить декілька розв'язків, необхідно вказати їх кількість та навести два з них. У випадку, коли не знайдено усі розв'язки такої задачі, то зараховується лише її коефіцієнт.
     
  • ВИЗНАЧЕННЯ ПЕРЕМОЖЦІВ ЧЕМПІОНАТУ

Усі місця в турнірній таблиці розподіляються одноосібно. Якщо учасники розв'язали однакову кількість задач, то перемога присуджується тому, хто розв'язав задачі з вищою сумою коефіцієнтів. Якщо сума коефіцієнтів однакова, то переможцем півфіналу та фіналу стає той, хто для розв'язування витратив меншу кількість часу (учителі, які проводили змагання у відповідній групі, фіксують час початку та закінчення виконання кожної роботи).
      Учасник національного фіналу отримує диплом учасника Міжнародного чемпіонату з розв'язування логічних математичних задач.
       Переможцям в кожній із вікових категорій вручається відповідно золота, срібна та бронзова медалі.  Результати чвертьфіналу та списки півфіналістів надсилаються до регіонів Центральним оргкомітетом до 15 лютого поточного року.
      Результати півфіналу та списки фіналістів надсилаються до регіонів Центральним оргкомітетом до 15 квітня поточного року.
      Результати Всеукраїнського фіналу оголошуються в день його проведення після перевірки робіт. Команда учасників Міжнародного суперфіналу формується з переможців Всеукраїнського фіналу за підсумками відбірково-тренувальних зборів, що проводяться у червні.
      Організація, проведення, відзначення учасників Всеукраїнського етапу та участь у суперфіналі Міжнародного чемпіонату з розв'язування логічних математичних задач здійснюється за рахунок благодійних внесків учасників та залучених спонсорських коштів на місцях.

Участь ліцею №7 м. Гайсин Вінницької області у міжнародному чемпіонаті логічних математичних задач

2018-2019 н.р. 
чвертьфінал - 114 учнів
півфінал - 10 учнів
фінал - 5 учнів

Півфінал 33 Міжнародного чемпіонату логічних математичних задач


2016-2017 н.р. 
чвертьфінал - 132 учня
півфінал - 9 учнів
фінал - 6 учнів

Півфінал 31 Міжнародного чемпіонату логічних математичних задач




Фінал 31 Міжнародного чемпіонату логічних математичних задач


2017-2018 н.р. 
чвертьфінал - 178 учнів
півфінал - 12 учнів
фінал - 5 учнів
суперфінал - 1

Півфінал 32 Міжнародного чемпіонату логічних математичних задач



Фінал 32 Міжнародного чемпіонату логічних математичних задач



Суперфінал 32 Міжнародного чемпіонату логічних математичних задач



 2009-2010 н.р. 
чвертьфінал - 74 учня
півфінал - 20 учнів
фінал - 6 учнів

півфінал 24 Міжнародного чемпіонату логічних математичних задач


Фінал 24 Міжнародного чемпіонату логічних математичних задач







1 коментар: