"Жодна інша наука не навчає так ясно розуміти гармонію природи, як математика..." П. Карус "За допомогою логіки доводять, за допомогою інтуїції винаходять." А. Пуанкаре "Математику вже за те любити варто, що вона розум до ладу приводить." М.В.Ломоносов "Хто з дитячих років займається математикою, той розвиває увагу, тренує свій мозок, свою волю, виховує наполегливість і завзятість у досягненні мети." О. Маркушевич "Математика - це мова, на якій написана книга природи." Галілео Галілей "Математика – наука молодих. Інакше й не може бути. Заняття математикою – це така гімнастика розуму, для якої потрібна вся гнучкість і вся витривалість молодості." Н. Вінер "Найвище призначення математики полягає в тому, щоб знаходити прихований порядок в хаосі, що оточує нас." Н. Вінер "Подібно до того як всі мистецтва тяжіють до музики, всі науки прагнуть до математики." Д. Сантаяна

2020-07-11

20 фактів про ШОКОЛАД в числах

Всесвітній день шоколаду (англ. World Chocolate Day) — свято відзначається 
щорічно 11 липня . Батьківщиною всесвітнього дня шоколаду вважається Франція. Саме французи в 1995 році розпочали святкувати цей день.
     Це молоде свято досить швидко здобуло популярність і крім Франції широко відзначається в Німеччині, Італії, Швейцарії та інших країнах як всередині Європейського союзу, так і за його межами.    В Україні День шоколаду найбільш яскраво святкують у Львові. 2016 року святкування відбувалось у березні.

    Цікаві факти про шоколад в числах

  1. Існує як мінімум 4 Дні шоколаду – 11 липня, 9 червня, 2 і 13 вересня.
  2. Першу шоколадну плитку в світі випустила англійська фабрика Cadbury у 1842 році. Шоколадка цієї ж шоколадної фабрики вважається і найціннішою в світі. Вона належала досліднику Роберту Скотту і була з ним під час його першої експедиції до Антарктики. У 2001 році її продали на аукціоні в Лондоні за 687 доларів.
  3. Найбільше шоколаду їдять у Швейцарії. Кожен житель цієї країни з’їдає в середньому 11.8 кг шоколаду в рік. А ось американці опинилися аж на 15 місці з 5,4 кг в рік на людину.
  4. У цивілізації Майя какао-боби були основною торговою валютою. Наприклад, раба можна було купити за 100 бобів, а індичку за 20.
  5. Вживання шоколаду раніше засуджувалося католицькою церквою. У дії шоколаду вбачали чаклунство, а всіх, хто його вживав, називали єретиками і богохульниками.
  6. Якщо ви хочете отримувати від шоколаду користь – краще вживати тільки темний, де в складі мінімум 70% какао. Доведено, що саме він покращує зір при погодних умовах, швидкість реакції, знижує ризик розвитку інфаркту у чоловіків на 17%, а також покращує роботу мозку. Крім того, у людей, які регулярно вживають шоколад, ризик хвороб серця скорочується на 37%
  7. Шоколад приємніший за поцілунки. Танення його в роті приводить людину до більш тривалого відчуття ейфорії.
  8. Найбільшу плитку шоколаду виготовили у Великобританії на фабриці Thorntons. Її вага – 5,8 тоннПлитка рекордного шоколаду виготовлялася протягом 4 днів, її довжина становить 5,6 м, ширина — 2,75 м, а висота 25 см. Колишній аналогічний рекорд належав італійським кондитерам, які виготовили плитку вагою 3,58 тонн
  9. Какао-боби – один з перших товарів, привезених до Іспанії Христофором Колумбом у 16 столітті.
  10. У природі какао-боби мають 300 смаків і 400 ароматів.
  11. Близько 20% всього арахісу і 40% всього мигдалю в світі поставляються для шоколадних виробів.
  12. Дерева какао живуть близько 200 років, але плодоносять лише 25 років.
  13. Какао-боби знаходяться в м'якоті плоду какао-дерева по 30-50 шт. Мають мигдалеподібну форму, довжину близько 2,5 см
  14. Жир (какао-олія) міститься в кількості 52-56 % сухих речовин. При температурі 25°С какао-олія тверда і крихка, а при 32 ° С — рідка, тому в роті вона плавиться без залишку.
  15. Під час збору плодів кожен стручок розтинають за допомогою мачете, і він може містити до 40 какао-бобів, оточених солодкою білою плівкою.
  16. Після бродіння какао-боби містять приблизно 60 % вологи. Її потрібно зменшити як мінімум до 7,5 %, щоб виключити можливість псування при перевезенні. 
  17. Шоколад буває декількох видів в залежності від складу. Калорійність і харчова цінність продукту на 100 грамів: темний, чорний або гіркий 534 ккал, молочний 554 ккал, білий 541 ккал.
  18. Для котів і собак середня летальна доза  становить 200…300 міліграм/кг теоброміну або 100—500 г шоколаду на тварину (залежно від розміру)
  19. Чорний шоколад містить від 56 % до 90 % тертого какао. Його виготовляють при температурі 31,1–32,7 °C. Містить у 2–5 разів більше теоброміну ніж молочний шоколад. 
  20. Пористий шоколад буває чорним, молочним або білим. Шоколадну масу розливають у форми на ¾ об'єму, поміщають в вакуум-котли і витримують в рідкому стані (при температурі 40 °C) протягом 4 год. У вакуумі завдяки розширенню бульбашок повітря утворюється пориста структура плитки.

  А ЗАРАЗ СПРОБУЙТЕ РОЗВ'ЯЗАТИ ГОЛОВОЛОМКУ ПРО ШОКОЛАДКУ!

Немає коментарів:

Дописати коментар