щорічно 11 липня . Батьківщиною всесвітнього дня шоколаду вважається Франція. Саме французи в 1995 році розпочали святкувати цей день.
Це молоде свято досить швидко здобуло популярність і крім Франції широко відзначається в Німеччині, Італії, Швейцарії та інших країнах як всередині Європейського союзу, так і за його межами. В Україні День шоколаду найбільш яскраво святкують у Львові. 2016 року святкування відбувалось у березні.Цікаві факти про шоколад в числах
- Існує як мінімум 4 Дні шоколаду – 11 липня, 9 червня, 2 і 13 вересня.
- Першу шоколадну плитку в світі випустила англійська фабрика Cadbury у 1842 році. Шоколадка цієї ж шоколадної фабрики вважається і найціннішою в світі. Вона належала досліднику Роберту Скотту і була з ним під час його першої експедиції до Антарктики. У 2001 році її продали на аукціоні в Лондоні за 687 доларів.
- Найбільше шоколаду їдять у Швейцарії. Кожен житель цієї країни з’їдає в середньому 11.8 кг шоколаду в рік. А ось американці опинилися аж на 15 місці з 5,4 кг в рік на людину.
- У цивілізації Майя какао-боби були основною торговою валютою. Наприклад, раба можна було купити за 100 бобів, а індичку за 20.
- Вживання шоколаду раніше засуджувалося католицькою церквою. У дії шоколаду вбачали чаклунство, а всіх, хто його вживав, називали єретиками і богохульниками.
- Якщо ви хочете отримувати від шоколаду користь – краще вживати тільки темний, де в складі мінімум 70% какао. Доведено, що саме він покращує зір при погодних умовах, швидкість реакції, знижує ризик розвитку інфаркту у чоловіків на 17%, а також покращує роботу мозку. Крім того, у людей, які регулярно вживають шоколад, ризик хвороб серця скорочується на 37%
- Шоколад приємніший за поцілунки. Танення його в роті приводить людину до більш тривалого відчуття ейфорії.
- Найбільшу плитку шоколаду виготовили у Великобританії на фабриці Thorntons. Її вага – 5,8 тонн. Плитка рекордного шоколаду виготовлялася протягом 4 днів, її довжина становить 5,6 м, ширина — 2,75 м, а висота 25 см. Колишній аналогічний рекорд належав італійським кондитерам, які виготовили плитку вагою 3,58 тонн
- Какао-боби – один з перших товарів, привезених до Іспанії Христофором Колумбом у 16 столітті.
- У природі какао-боби мають 300 смаків і 400 ароматів.
- Близько 20% всього арахісу і 40% всього мигдалю в світі поставляються для шоколадних виробів.
- Дерева какао живуть близько 200 років, але плодоносять лише 25 років.
- Какао-боби знаходяться в м'якоті плоду какао-дерева по 30-50 шт. Мають мигдалеподібну форму, довжину близько 2,5 см.
- Жир (какао-олія) міститься в кількості 52-56 % сухих речовин. При температурі 25°С какао-олія тверда і крихка, а при 32 ° С — рідка, тому в роті вона плавиться без залишку.
- Під час збору плодів кожен стручок розтинають за допомогою мачете, і він може містити до 40 какао-бобів, оточених солодкою білою плівкою.
- Після бродіння какао-боби містять приблизно 60 % вологи. Її потрібно зменшити як мінімум до 7,5 %, щоб виключити можливість псування при перевезенні.
- Шоколад буває декількох видів в залежності від складу. Калорійність і харчова цінність продукту на 100 грамів: темний, чорний або гіркий 534 ккал, молочний 554 ккал, білий 541 ккал.
- Для котів і собак середня летальна доза становить 200…300 міліграм/кг теоброміну або 100—500 г шоколаду на тварину (залежно від розміру)
- Чорний шоколад містить від 56 % до 90 % тертого какао. Його виготовляють при температурі 31,1–32,7 °C. Містить у 2–5 разів більше теоброміну ніж молочний шоколад.
- Пористий шоколад буває чорним, молочним або білим. Шоколадну масу розливають у форми на ¾ об'єму, поміщають в вакуум-котли і витримують в рідкому стані (при температурі 40 °C) протягом 4 год. У вакуумі завдяки розширенню бульбашок повітря утворюється пориста структура плитки.
Немає коментарів:
Дописати коментар