"Жодна інша наука не навчає так ясно розуміти гармонію природи, як математика..." П. Карус "За допомогою логіки доводять, за допомогою інтуїції винаходять." А. Пуанкаре "Математику вже за те любити варто, що вона розум до ладу приводить." М.В.Ломоносов "Хто з дитячих років займається математикою, той розвиває увагу, тренує свій мозок, свою волю, виховує наполегливість і завзятість у досягненні мети." О. Маркушевич "Математика - це мова, на якій написана книга природи." Галілео Галілей "Математика – наука молодих. Інакше й не може бути. Заняття математикою – це така гімнастика розуму, для якої потрібна вся гнучкість і вся витривалість молодості." Н. Вінер "Найвище призначення математики полягає в тому, щоб знаходити прихований порядок в хаосі, що оточує нас." Н. Вінер "Подібно до того як всі мистецтва тяжіють до музики, всі науки прагнуть до математики." Д. Сантаяна

2020-07-14

Цікаві повідомлення до Днів науки

  •      З літака можна побачити веселку у вигляді кола.
  •    З води, що замерзає під тиском понад 20 тисяч атмосфер, утворюється лід який тане тільки при температурі плюс 780 С.
  •     Немає нічого простішого, ніж закип'ятити чайник води. Та для цього треба стільки ж енергії, скільки її треба для того, щоб підняти на двадцятий поверх вантаж масою 300 кг.

· Через волосок 25-ватної лампочки за годину проходить така кількість електронів, що
обчислюється одиницею з 21 нулем.

· Кульова блискавка здатна проникати у приміщення крізь отвори, розміри яких набагато менші за розміри самої блискавки. Наприклад, блискавка діаметром 40 см проходить крізь отвір діаметром усього в кілька міліметрів і при цьому відновлює свою кульову форму.

· Опівночі ми рухаємося відносно Сонця швидше, ніж опівдні.

· У пробах води, взятих із глибини понад 2,5 км, виявлені мікроорганізми, здатні існувати при температурі плюс 3000 С. А при температурі плюс 2500 С кількість мікроорганізмів швидко збільшується. Тиск води там, де живуть мікроорганізми, 250 атмосфер. Це відкриття збільшує шанси виявити життя у найнесподіваніших місцях на Землі і в космосі.

· Середня швидкість молекул кисню при кімнатній температурі майже 1500 км/год. Та, маючи такі швидкості, молекули далеко не летять, бо через часті зіткнення вони постійно змінюють напрям свого руху. Тому потрібен певний час для того, щоб запах парфумів із флакона, відкритого в одному кутку кімнати, досяг іншого кутка.





Немає коментарів:

Дописати коментар