"Жодна інша наука не навчає так ясно розуміти гармонію природи, як математика..." П. Карус "За допомогою логіки доводять, за допомогою інтуїції винаходять." А. Пуанкаре "Математику вже за те любити варто, що вона розум до ладу приводить." М.В.Ломоносов "Хто з дитячих років займається математикою, той розвиває увагу, тренує свій мозок, свою волю, виховує наполегливість і завзятість у досягненні мети." О. Маркушевич "Математика - це мова, на якій написана книга природи." Галілео Галілей "Математика – наука молодих. Інакше й не може бути. Заняття математикою – це така гімнастика розуму, для якої потрібна вся гнучкість і вся витривалість молодості." Н. Вінер "Найвище призначення математики полягає в тому, щоб знаходити прихований порядок в хаосі, що оточує нас." Н. Вінер "Подібно до того як всі мистецтва тяжіють до музики, всі науки прагнуть до математики." Д. Сантаяна

2020-07-28

Мої курси 2017: враження

Справжній вчитель продовжує навчатись все своє життя... 
     В час технологічного прогресу освіта не може залишатись осторонь. Сучасний учень потребує сучасного вчителя.
      Саме з цією метою організовують курси підвищення кваліфікації вчителів, мета яких поглибити знання педагогів,
вдосконалити їх професійні вміння, познайомити з сучасними інноваційними технологіями навчання.
З 27.03 по 07.04. 2017 р. лабораторія математики Вінницької академії неперервної освіти проводила курси підвищення кваліфікації молодих вчителів математики. Куратором курсів була Салтановська Надія Іванівна, доцент кафедри екології, природничих та математичних наук, кандидат педагогічних наук. Слід зазначити, що саме завдяки її професійним якостям, організаторським вмінням навчання для вчителів пройшло ефективно та яскраво.
Вчителям запам'ятались прекрасні лекції чудових викладачів. Зокрема, Василенко Н.В. розкрила суть педагогічних технологій та інноваційні методики навчання, а також надавала цінні рекомендації під час захисту курсових робіт.
"Збагатилася новими знаннями. дізналася багато цікавого. Дякую за те. що передаєте свій досвід молодим вчителям." (Квич Н.В., вчитель математики Війтівської ЗОШ І-ІІІ ступенів)
Захоплюючими були лекції Кущ О.П., Чопик Л.І., Новицької Л.В. , Балтремус К.А. Молоді педагоги познайомились з основами корпоративної етики, технологією інклюзивного навчання, освітніми змінами в Україні в концепції "Нова українська школа". З методами формування учнівського колективу.  Ці лекції надихали бути справжніми вчителями.
"Щиро дякую за чудову можливість почерпнути та перейняти для себе досвід фахівців високого рівня. бажаю творчих здобутків, щоб кількість ваших досягнень невпинно прямувала до плюс нескінченності" (Михайлик І.М., вчитель математики Федорівського НВК)
Не можне не згадати про пари Струкевич О.К., Пятак М.М., Шевченко І.О. Викладачі не лише грамотно викладали теоретичний матеріал, але й змушували самостійно міркувати, робити вірні висновки, логічно мислити в різних життєвих ситуаціях.
"Тематика навчальних занять сприяла професійному розвитку, підвищенню нашого фахового рівня. Дякую!" (Гончарук О.А., вчитель математики Мазурівської СЗШ І-ІІІ ст)
Справжньою допомогою для вчителів були лекції та практичні заняття Петрушенко О.Ю. та Лесик О.В. Адже сьогодні надзвичайно важливо вміти застосовувати інформаційні технології у навчальному процесі. Саме ці викладачі надавали молодим вчителям практичну допомогу, вчили користуватись новими комп'ютерними програмними засобами, надавали цінні рекомендації.
30.03.  вчителі були учасниками конференції "Реалізація сучасних освітніх педагогічних технологій у навчанні математики", де мали можливість зустрітись з авторами підручників Крижановським О.Ф. та Захарійченко Ю.О. Вражаючі виступи, креативні ідеї,  новаторські підходи до змісту та оформлення нових підручників з алгебри та геометрії -  це захоплювало та змушувало переглянути власні переконання щодо викладу навчального матеріалу.
"Я багато чого цікавого для себе почерпнула: ґрунтовна інформація висококваліфікованих викладачів. обмін безцінним досвідом, зустріч з авторами підручників. Дякую Надії Іванівні за чудово організовану роботу на курсах!" (Ковальчук М.С., вчитель математики козятинського ЗНВК "Школа-інтернат-гімназія ім. Підгорбунського")
Також 04.04. молодим педагогам пощастило стати учасниками круглого столу "Проблеми математичної підготовки учнів загальноосвітніх навчальних закладів та шляхи їх вирішення в контексті Концепції МОН України "Нова українська школа"".  Виступи досвідчених вчителів математики, проблеми математичної грамотності учнів, введення нових змін у навчальні програми  - все це не змогло залишити байдужими вчителів, попереду у яких ще багато років роботи на педагогічній ниві.
"Курси пройшли на одному подиху. Дуже сподобалась участь у конференції, спілкування з майстрами з великої літери. які надихають до творчої справи."( Довгалюк В.М., вчитель математики Гущинецької ЗОШ І-ІІІ ст.)

03.04. відбулось семінарське заняття "Сучасний урок: традиції та новаторство". Кожен вчитель розкривав своє проблемне питання за допомогою власної презентації та доповіді.
"Дуже вдало та доцільно було підібрано та висвітлено проблемне питання щодо організації та проведення уроків математики. Впевнена. що це стане мені у нагоді. Дякую!" (Коваль А. А., вчитель математики ЗОШ І-ІІІ ст. №3 м. Гнівань)
Окрему подяку заслуговує куратор групи Надія Іванівна. З перших днів  було зрозуміло, що вона по-справжньому зацікавлена в ефективності проведення курсів. Практичні задачі, контрольні, тести, курсові проекти, захист презентацій на семінарському занятті, ознайомлення з сучасною навчальною літературою. Відчувалось, що їй не байдуже, з якими напрацюваннями поїдуть додому молоді вчителі. Неоціненними були її поради, вказівки, зауваження. "Здавалось, що вона щохвилини була поруч з нами: під час лекцій, консультацій,  навіть після пар, особливо коли ми розв'язували задачі компенсаційної школи." (Тертицька А.В., вчитель математики СЗШ І-ІІІ ст. №5 м. Гайсин)
Відвідування навчальних занять в ЗОШ І-ІІІ ст. №6 м. Вінниці запам'яталось вчителям яскравими, методично грамотними уроками, ефективною організацією навчального процесу.
Справжнім дійством виявився захист творчих проектів вчителів курсів. Нестандартні форми проведення, змістовні презентації, ґрунтовні виступи, обмін досвідом, створення плакатів, дидактичні ігри - все це спонукало до саморозвитку та самовдосконалення.
"Я зрозуміла, що потрібно ще довго навчатись, запозичати досвід у колег для того, щоб ефективно учити інших." (Гладиш Т.Д., вчитель математики с. Петрик)



  
Завдяки курсам підвищення класифікації, педагоги мали можливість розширити свої знання в галузі системи сучасної освіти, вдосконалити вміння практичної роботи, відчути себе новаторами та, головне, переконатися в словах відомого американського педагога Джона Дьюї "Ми позбавляємо дітей майбутнього, якщо продовжуємо сьогодні навчати так, як навчали цього вчора."

Немає коментарів:

Дописати коментар