"Жодна інша наука не навчає так ясно розуміти гармонію природи, як математика..." П. Карус "За допомогою логіки доводять, за допомогою інтуїції винаходять." А. Пуанкаре "Математику вже за те любити варто, що вона розум до ладу приводить." М.В.Ломоносов "Хто з дитячих років займається математикою, той розвиває увагу, тренує свій мозок, свою волю, виховує наполегливість і завзятість у досягненні мети." О. Маркушевич "Математика - це мова, на якій написана книга природи." Галілео Галілей "Математика – наука молодих. Інакше й не може бути. Заняття математикою – це така гімнастика розуму, для якої потрібна вся гнучкість і вся витривалість молодості." Н. Вінер "Найвище призначення математики полягає в тому, щоб знаходити прихований порядок в хаосі, що оточує нас." Н. Вінер "Подібно до того як всі мистецтва тяжіють до музики, всі науки прагнуть до математики." Д. Сантаяна

2020-07-29

ЛОГІКА: задачі на порівняння

Задачі на порівняння огіка, 5 клас)
 1. У селі Розумному половина всіх будинків розташована на вулиці Яблучній, а чверть- на Грушовій. У кожному будинку по чотири вікна: два білих, синє й червоне. Яких вікон більше: червоних на Яблучній чи білих на Грушевій?

2. Ручка дорожча за зошит, а олівець дешевший за ручку. Що дорожче - олівець чи зошит?


3. Оля, Даша, Василько і Петрик збирали у лісі гриби. Даша зібрала більше, ніж будь-хто з дітей, Оля – не менше, ніж один з хлопчиків. Чи правильно, що дівчата зібрали більше грибів, ніж хлопчики?

4. У чотириповерховому будинку Василько живе вище Петрика, але нижче Семена, а Панас живе нижче Петрика. Хто на якому поверсі живе?

5. Аля, Валя, Галя і Таня сидять на  лавці. Якщо Галя, яка сидить справа від усіх, сяде між Алею і Валею, то Валя опиниться крайньою зліва. В якому порядку сидять дівчата?

6. На канапі сидить Оленка, її мама, бабуся та лялька. Бабуся сидить поруч із онукою, але не поруч з лялькою. Лялька не сидить поруч з мамою. Хто сидить поруч із мамою Оленки?

7. На гілці сидять п’ять птахів – горобець, синиця, шпак, ворона і сорока. Горобець не сидить з правого боку, а синиця не сидить з лівого краю. Шпак не сидить з будь-якого краю. Сорока не сидить біля шпака, а шпак не сидить біля синиці. Ворона сидить справа від синиці, але не обов’язково біля неї. Який птах сидить на гілці крайнім справа?

8. У пляшці, чашці, глечику й банці знаходяться молоко, лимонад, квас і вода. Відомо, що вода й молоко не в пляшці, посудина з лимонадом стоїть між глечиком і посудиною із квасом (поруч із ними), у банці не лимонад і не вода. Чашка стоїть біля банки й посудини з молоком. Де знаходиться квас?

9. Віра з´їла вдвічі менше слив, ніж Тамара. Оля з´їла удвічі менше слив, ніж Віра. Скільки фруктів з´їла кожна дівчинка, якщо всього вони з´їли 21 сливу?

10. На уроці фізичного виховання вісім хлопчиків вишикувались у шеренгу за зростом, починаючи з найвищого.
1) Антон був попереду Богдана і Василя.
2) Богдан – попереду Кирила через одного.
3) Михайло знаходився попереду Антона, але після Данила.
4) Василь розташувався після Євгена через одного.
5) Данило був між Богданом і Григорієм.
6) Євген знаходився поряд з Кирилом, але попереду Василя.
У якому порядку розташувалися хлопчики і хто  з них найвищий?

Домашня робота

«Задачі на порівняння»  5 клас
1. У хлопчика сестер і братів однаково, а у його сестри братів у 2 рази більше, ніж сестер. Скільки у сім´ї дітей?

2. Осел і кінь несли на своїх спинах вантажі. От кінь говорить ослу: «візьми в мене один мішок, і в тебе буде у 2 рази більше мішків, ніж у мене.» Осел відповів: «Ліпше ти візьми в мене один мішок, і в нас буде порівну». Скільки мішків несли кінь і осел?

3. На подвір´ї було 4 курки і 4 індики; качок менше, ніж індиків, але більше, ніж гусей. Скільки на подвір´ї всіх птахів?

4. Мама вдвічі старша за свою доньку, а вік бабусі дорівнює сумі років мами і доньки. Загальна сума років доньки, мами й бабусі дорівнює 120. Скільки років бабусі,мамі й донці?

Немає коментарів:

Дописати коментар