"Жодна інша наука не навчає так ясно розуміти гармонію природи, як математика..." П. Карус "За допомогою логіки доводять, за допомогою інтуїції винаходять." А. Пуанкаре "Математику вже за те любити варто, що вона розум до ладу приводить." М.В.Ломоносов "Хто з дитячих років займається математикою, той розвиває увагу, тренує свій мозок, свою волю, виховує наполегливість і завзятість у досягненні мети." О. Маркушевич "Математика - це мова, на якій написана книга природи." Галілео Галілей "Математика – наука молодих. Інакше й не може бути. Заняття математикою – це така гімнастика розуму, для якої потрібна вся гнучкість і вся витривалість молодості." Н. Вінер "Найвище призначення математики полягає в тому, щоб знаходити прихований порядок в хаосі, що оточує нас." Н. Вінер "Подібно до того як всі мистецтва тяжіють до музики, всі науки прагнуть до математики." Д. Сантаяна

2020-07-29

Задачі на припущення

1. Зустрілись в кафе скульптор Білов, скрипаль Чернов і художник Рижов. «чудово, що один з нас блондин, другий – брюнет, а третій – рудий, і при цьому ні в одного із нас колір волосся не співпадає з прізвищем»- сазав чорноволосий. «Ти правий»- сказав Білов. Який колір волосся в художника?

Розв'язання
Розв'язання задачі доцільно оформити за допомогою такої таблиці:

Блондин
Брюнет
Рудий
Скульптор Білов
-
-
+
Скрипаль Чернов
+
-
-
Художник Рижов
-
+
-
Отже, художник Рижов  - брюнет.
Відповідь: художник – брюнет


2. На концерт пішли три дівчинки Аня, Люда і Таня. Одна з них була в червоній сукні , друга-в білій , третя-у синій. На питання , яка на кожній з цих дівчат сукня , вони відповіли :
- Аня була в червоній .
- Валя не в червоній.
- Таня не в синій.
У цій відповіді з трьох частин одна правильна , дві неправильні .У якій сукні була кожна з дівчат?


3. На одному будівництві працювали муляр, тесляр, маляр. Їх прізвища: Скляренко, Петренко та Борисенко. Муляр не мав ні братів, ні сестер , і був нижчий за зростом. Петренко Одружений із сестрою Борисенка і вищий за зростом від тесляра. Назвіть прізвища муляра , тесляра , маляра.

4. Алік, Вітя , Боря та Вадим ходили за грибами. Алік з Борею разом зібрали грибів стільки ж скільки Вітя з Вадимом разом , а у Аліка з Вадимом грибів виявилося менше ніж у Віті з Борисом. Гена знайшов грибів більше, ніж Вітя . Розставте імена хлопчиків у порядку зменшення кількості знайдених кожним з них грибів.

5. У велоперегонах брали участь п’ять школярів. Після перегонів п'ять уболівальників заявили: - Сергій посів 2 місце , а Микола – 3.
- Надя посіла 3 місце, а Толя - 5 .
- Толя посів 1 місце , а Надя – 2.
- Сергій посів 2 місце , Ваня – 4.
- Микола посів 2 місце , а Ваня – 4.
Знаючи , що одна частина сказаного кожним уболівальником правильна , а інша ні, розподіліть правильно місця.


6. У Вані, Кості, Олега, Сашка та Миколи було 4 яблука і груша. Що було в кожного хлопчика, якщо в Кості й Олега були різні фрукти, а в Миколи і Кості однакові?


У Вані – яблуко, у Кості – яблуко, у Сашка – яблуко, у Олега – груша, у Миколи – яблуко.

7. У дітей була 1 ворона і 3 їжачки. У кого хто був, якщо у Зіни і Лізи були однакові тварини, а у Лізи і Марійки різні, у Каті і Зіни однакові, а у Зіни і Марійки різні?
У Зіни – їжачок, у Лізи – їжачок, у Марійки – ворона, у Каті – їжачок.


8. Жили собі два пастухи. В кожного було по кілька овець. Перший пастух сказав другому:

- Давай мені одну вівцю і тоді в мене буде в два рази більше, ніж у тебе.

- Ні, - каже другий, - давай ти мені одну вівцю, тоді в нас буде порівну.

Скільки овець було у кожного? 
   5 і 7

9. Пішов мисливець на полювання з собакою. Ідуть вони лісом, і раптом собака побачив зайця. За скільки стрибків собака наздожене зайця, якщо відстань від собаки до зайця дорівнює 40 стрибкам, а відстань, яку пробігає собака за 5 стрибків, заєць пробігає за 6 стрибків?

Якщо заєць зробить 6 стрибків, то й собака зробить 6 стрибків, але собака за 5 стрибків з 6 пробіжить ту саму відстань, що і заєць за 6 стрибків. Вочевидь, за 6 стрибків собака наблизиться до зайця на відстань, що дорівнює одному своєму стрибку. Оскільки у початковий момент відстань між зайцем і собакою дорівнювала 40 стрибкам собаки, то собака дожене зайця через 40*6=240 стрибків.

Немає коментарів:

Дописати коментар