"Жодна інша наука не навчає так ясно розуміти гармонію природи, як математика..." П. Карус "За допомогою логіки доводять, за допомогою інтуїції винаходять." А. Пуанкаре "Математику вже за те любити варто, що вона розум до ладу приводить." М.В.Ломоносов "Хто з дитячих років займається математикою, той розвиває увагу, тренує свій мозок, свою волю, виховує наполегливість і завзятість у досягненні мети." О. Маркушевич "Математика - це мова, на якій написана книга природи." Галілео Галілей "Математика – наука молодих. Інакше й не може бути. Заняття математикою – це така гімнастика розуму, для якої потрібна вся гнучкість і вся витривалість молодості." Н. Вінер "Найвище призначення математики полягає в тому, щоб знаходити прихований порядок в хаосі, що оточує нас." Н. Вінер "Подібно до того як всі мистецтва тяжіють до музики, всі науки прагнуть до математики." Д. Сантаяна

2020-07-29

Логічні основи теорії аргументації (залік)

Сутність логічної аргументації. Доведення і спростування. 
1. Як ви розумієте логічні основи теорії аргументації?
  Аргументацію можна визначити як  спосіб міркування, який складається із доведення і спростування, в ході яких формується переконання в істинності чи хибності якогось положення як у самого автора так і у опонентів.
   Сутність логічної аргументації полягає в тому, що строга обґрунтованість наукових положень, суджень або передбачень за свій фундамент має факти й аргументи.


2. Дайте дефініцію доведення, визначте його структуру і види.
Доведення – логічна процедура, в ході якої встановлюється істинність певного положення за допомогою положень, істинність яких уже встановлена раніше. Структура доведення:
1.    Теза – це думка або положення, істинність якого потрібно довести.
2.    Аргумент – це думка, істинність якої уже встановлена раніше, і яка може бути використана для обґрунтування істинності довільного положення.
3.    Демонстрація – це спосіб, форма зв’язку тези і аргументів.

3.Прямі і непрямі доведення
Усю множину доведень поділяють на прямі і непрямі доведення. Підставою такого поділу є спосіб доведення.
Прямим доведенням називається доведення, в якому теза безпосередньо випливає із аргументів.
 Наприклад, теза «Підручник з історії є джерелом інформації». Аргумент 1 «Будь-яка книга є джерелом інформації»; аргумент 2 «Підручник з історії належить до множини книг». Якщо ми визнаємо істинність 1 і 2 аргументу, то з необхідністю вимушені визнати істинність висунутої тези.
Непрямим доведенням називається такий вид доведення, у якому істинність тези випливає із хибності антитези. Розрізняють два види непрямого доведення: апагогічні і розділові.

4. Правила доведення
Правила стосовно тези:
1)    Теза має бути ясно і чітко сформульована
2)    Теза протягом всього процесу обґрунтування залишається незмінною.
Правила стосовно аргументів:
1)    Аргументи повинні бути істинними і не суперечити один одному.
2)    Аргументи мають бути достатньою підставою для тези
3)    Істинність аргументів повинна бути незалежною від тези.

5. Спростування, його логічна та юридична функції.
Спростуванням називається така логічна операція, за допомогою якої встановлюють хибність тези або неспроможність доведення в цілому.
Існує три види спростування:
1)    спростування тези
2)    спростування аргументів
3)    спростування демонстрації

6. Роль дискусії в доведенні та спростуванні.
Дискусія – обговорення будь-якого спірного питання на зборах, мітингах, бесідах, наукових зустрічах. Мета дискусії – встановити істину, досягти певного переконання.

Залікова робота вчителя математики Дем'янюк Г.В.,
Авторська школа Н.В. Василенко «Елементи логіки» (Вінниця - 2011

Немає коментарів:

Дописати коментар