"Жодна інша наука не навчає так ясно розуміти гармонію природи, як математика..." П. Карус "За допомогою логіки доводять, за допомогою інтуїції винаходять." А. Пуанкаре "Математику вже за те любити варто, що вона розум до ладу приводить." М.В.Ломоносов "Хто з дитячих років займається математикою, той розвиває увагу, тренує свій мозок, свою волю, виховує наполегливість і завзятість у досягненні мети." О. Маркушевич "Математика - це мова, на якій написана книга природи." Галілео Галілей "Математика – наука молодих. Інакше й не може бути. Заняття математикою – це така гімнастика розуму, для якої потрібна вся гнучкість і вся витривалість молодості." Н. Вінер "Найвище призначення математики полягає в тому, щоб знаходити прихований порядок в хаосі, що оточує нас." Н. Вінер "Подібно до того як всі мистецтва тяжіють до музики, всі науки прагнуть до математики." Д. Сантаяна

2020-07-28

Повідомлення про прості числа

  Кожне натуральне число, більше за одиницю, ділиться принаймні на два числа: на 1 і саме на себе. Одиниця ж не вважається ні простим числом, ні складеним.
   Якщо ні на яке інше просте число воно не ділиться, то називається простим, а якщо у нього є ще які-небудь цілі дільники, то складеним.


     Невелику колекцію простих чисел нам допоможе скласти старовинний спосіб, вигаданий ще у ІІІ ст. до н.е. Ератосфеном Киренським, хранителем знаменитої Олександрійської бібліотеки. Випишемо декілька чисел, що йдуть підряд, починаючи з 2. Двійку відберемо у свою колекцію, а решту чисел, кратних 2, закреслимо. Найближчим не закресленим числом буде 3. Візьмемо в колекцію і його, а всі інші числа, кратні 3, закреслимо. Повторюючи цю процедуру знову і знову, ми врешті досягнемо того, що не закресленими залишаться лише прості числа – вони немовби просіялись через решето. Тому такий спосіб і отримав назву „решето Ератосфена”.
Першу відому нам таблицю простих чисел склав італійський математик Пєтро Антоніо Катальді в 1603 р. Вона охопила всі прості числа від 2 до 743. У 1770 р. німецький математик Йоганн Генріх Ламберт опублікував таблицю найменших дільників усіх чисел, що не перевищували 102000 і не ділилися на 2, 3, 5. До середини ХІХ ст. вже були складені таблиці найменших дільників не тільки першого мільйона, а й наступних, аж до дев'ятого.
Два прості числа, які відрізняються на 2, як 5 і 7, 11 і 13, 17 і 19, отримали образну назву „близнюки”. Цікаво, що в натуральному ряду є навіть  „трійня” – це числа 3, 5, 7. Ну а скільки всього існує близнюків – сучасній науці невідомо.
У межах першої сотні близнюків – це такі пари чисел: (3,5), (5,7), (11,13), (17,19), (29,31), (41,43), (59,61), (71,73).
Близнюки можуть збиратись в скупчення. Утворюючи четвірки виду (х-4, х-2,х+2, х+4), наприклад, (5,7,11,13) або (11, 13, 17,19). Наскільки багато таких скупчень – теж поки що невідомо.
Що далі від нуля, близнюків стає все менше й менше, хоча комп’ютерні дослідження продовжують виявляти ці загадкові пари. На 1996 р. рекордсменом вважалися близнюки 242206083×238880±1.

Немає коментарів:

Дописати коментар