"Жодна інша наука не навчає так ясно розуміти гармонію природи, як математика..." П. Карус "За допомогою логіки доводять, за допомогою інтуїції винаходять." А. Пуанкаре "Математику вже за те любити варто, що вона розум до ладу приводить." М.В.Ломоносов "Хто з дитячих років займається математикою, той розвиває увагу, тренує свій мозок, свою волю, виховує наполегливість і завзятість у досягненні мети." О. Маркушевич "Математика - це мова, на якій написана книга природи." Галілео Галілей "Математика – наука молодих. Інакше й не може бути. Заняття математикою – це така гімнастика розуму, для якої потрібна вся гнучкість і вся витривалість молодості." Н. Вінер "Найвище призначення математики полягає в тому, щоб знаходити прихований порядок в хаосі, що оточує нас." Н. Вінер "Подібно до того як всі мистецтва тяжіють до музики, всі науки прагнуть до математики." Д. Сантаяна

2020-07-29

ЛОГІКА: малюнки одним розчерком

►Спробуйте намалювати „заклеєний конверт” одним розчерком пера,
тобто не відриваючи ручки від паперу й не проводячи двічі один і той самий відрізок. Такого роду запитання з давніх-давен цікавили математиків. 
►Зрозуміло, часто трапляється, що потреби практики підштовхують розвиток математики. Яскраві приклади цього – теорії, створені М. Келдишем для авіаконструкторів. Досить часто поняття математики виникали з необхідності – так було з векторами, логарифмами, тригонометрією... Проте, нерідко математика є відірваною від реального життя, а тоді раптом виявляється, що в хащі неправдоподібності її все таки не занесло. Прикладом є вчення про графи.
►Граф є математичною моделлю найрізноманітніших об’єктів, явищ і процесів, що досліджуються і використовуються в науці, техніці та на практиці. Графи дозволяють будувати математичну модель зв’язків між заданими елементами. 






ЗАДАЧА
·У невеличкому ліску перебуває заєць. Вискочивши з ямки і бігіючи снігом від дерева до дерева, він залишив сліди у формі ліній і нарешті заховався під одним із дерев. Де перебуває тепер заєць, якщо відомо, що по одній лінії він жодного разу не пробігав двічі? Під яким деревом його ямка?

Немає коментарів:

Дописати коментар