"Жодна інша наука не навчає так ясно розуміти гармонію природи, як математика..." П. Карус "За допомогою логіки доводять, за допомогою інтуїції винаходять." А. Пуанкаре "Математику вже за те любити варто, що вона розум до ладу приводить." М.В.Ломоносов "Хто з дитячих років займається математикою, той розвиває увагу, тренує свій мозок, свою волю, виховує наполегливість і завзятість у досягненні мети." О. Маркушевич "Математика - це мова, на якій написана книга природи." Галілео Галілей "Математика – наука молодих. Інакше й не може бути. Заняття математикою – це така гімнастика розуму, для якої потрібна вся гнучкість і вся витривалість молодості." Н. Вінер "Найвище призначення математики полягає в тому, щоб знаходити прихований порядок в хаосі, що оточує нас." Н. Вінер "Подібно до того як всі мистецтва тяжіють до музики, всі науки прагнуть до математики." Д. Сантаяна

2020-07-16

В математиці немає царських шляхів

     Повідомлення про Евкліда на урок "хвилинка науковості". Ім’я Евкліда назавжди пов’язане з одним із розділів математики, що дістав назву „Евклідова геометрія” .Така слава закріпилася за Евклідом завдяки його праці „Начала”, яка складається з 13 книг.     В школах всього світу багато століть геометрію вивчали за „Началами” Евкліда. У світовій літературі ця праця є однією з найпопулярніших математичних робіт.

   За Евклідом фундамент геометрії базується на п’яти аксіомах (постулатах):

1. Через будь-які дві точки можна повести лише одну пряму.

2. Кожну пряму можна нескінченно продовжити

3. Будь-яка точка може бути центром кола довільного радіуса.

4. Усі прямі кути рівні

5. Через точку, що не лежить на даній прямій, можна провести лише одну пряму, паралельну даній.

    Про життєвий шлях Евкліда відомо дуже мало. Відомо, що Евклід працював викладачем в Олександрійській школі, яка була центром наукових знань, а також був вихователем Платонівської академії, де маючи доступ до найкращих праць грецьких математиків і філософів, досяг висот наукових знань.

Коли цар Птоломей спитав у свого наставника Евкліда, як оволодіти математикою, особливо не напружуючись, то великий вчений сказав у відповідь слова, які стали знаменитими на весь світ „В математиці немає царських шляхів”.

Про Евкліда згодом Девід Юм, англійський філософ, писав так: „Нехай у природі не існувало б жодного круга або трикутника, і все-таки істини, доведені Евклідом, назавжди зберегли б свою вірогідність і очевидність.”









Немає коментарів:

Дописати коментар