"Жодна інша наука не навчає так ясно розуміти гармонію природи, як математика..." П. Карус "За допомогою логіки доводять, за допомогою інтуїції винаходять." А. Пуанкаре "Математику вже за те любити варто, що вона розум до ладу приводить." М.В.Ломоносов "Хто з дитячих років займається математикою, той розвиває увагу, тренує свій мозок, свою волю, виховує наполегливість і завзятість у досягненні мети." О. Маркушевич "Математика - це мова, на якій написана книга природи." Галілео Галілей "Математика – наука молодих. Інакше й не може бути. Заняття математикою – це така гімнастика розуму, для якої потрібна вся гнучкість і вся витривалість молодості." Н. Вінер "Найвище призначення математики полягає в тому, щоб знаходити прихований порядок в хаосі, що оточує нас." Н. Вінер "Подібно до того як всі мистецтва тяжіють до музики, всі науки прагнуть до математики." Д. Сантаяна

2021-02-13

Як створити хмару слів? Хмари в математиці

       Хмара слівце цікавий інструмент для створення асоціативного ряду зі слів в рамках будь-якої теми.
Хмару можна використати під час уроку на етапі пояснення матеріалу, актуалізації знань чи узагальнення. Наприклад, запропонувати дітям знайти термін та пояснити його.
Або ж запропонувати дітям на початку уроку віднайти нові терміни, які маємо вивчити під час уроку, або під час актуалізації діти ланцюжком (по черзі) знаходять термін і дають йому визначення, або, працюючи в парі, по черзі опитують один одного, викреслюючи слова, які вже пояснили, можна під час змагань в командах роздати (хто перший знайде всі терміни чи пояснить...).
А ще генератор слів має таку функцію, що може одні і ті ж слова генерувати сотні раз, розміщуючи їх по різному, тоді кожній парі чи команді можна дати абсолютно різні хмари з тими ж словами.
В решті решт використовувати можна не лише на математиці, але й на виховних годинах, генеруючи слова з потрібної теми.
Створювати хмари слів можна в різних програмах, в кожній з них Ви знайдете цікаві дизайни, готові шаблони та широкий вибір кольорів оформлення.

WordCloud  – російськомовний словогенератор, що дозволяє створювати яскраві хмари певних форм (з використанням базових шаблонів чи авторські). Програма має безкоштовну версію з базовими можливостями та платну версію.
Ось приклад створеної хмари:
Вибір дизайнів вражає:


Jasondavies– англомовний сервіс для створення тегових хмар, який має найбільш зручну інтуїтивно зрозумілу навігацію.


Ключові переваги:

  • інтуїтивно зрозуміла навігація сервісом;
  • можливість вибору кількості слів, їх величини та кута положення;
  • можливість зміни шрифтів (однак їх назву треба вводити вручну);
  • створену власноруч хмару слів можна роздрукувати безкоштовно у растровому та векторному форматах без реєстрації на сайті.




WordItOut –  англомовний сервіс. 
 Якщо ваша англійська недосконала, у браузері Google Chrome можна налаштувати автоматичний переклад сторінки будь-якою зручною для вас мовою.

Ключові переваги Word It Out:

  • сервіс є безкоштовним та не потребує реєстрації на сайті;
  • кириличні шрифти не спотворюются при відображенні;
  • можливість обрати на власний смак 2 кольори, в яких буде показано текст та фон;
  • наявність функції обирання орієнтації сторінки та співвідношення сторін зображення;
  • можливість виключати короткі слова із хмари;
  • наявність кнопки випадкових налаштувань, завдяки якій можна генерувати різні варіанти відображення тексту;
  • вільний доступ до скачування власноруч створеної хмари чи її поширення за допомогою посилання.

Word Art – багатофункціональний англомовний сервіс для створення хмар слів. З його допомогою можна створювати яскраві хмари різної форми. Однак недоліком цієї програми є певне спотворення шрифтів при відображенні кирилиці.

Ключові переваги Word Art:

  • для створення хмари текст можна або додати вручну, або за вказаним посиланням;
  • розширені налаштування дозволяють змінювати у відображенні хмари ряд параметрів (основну форму, добиратикомбінацію з 8 кольорів, шрифти, орієнтування слів, колір фону тощо);
  • можливість відображення певних слів виключно обраним кольором;
  • безкоштовне скачування зображень у форматі jpg чи png (скачування векторного зображення платне).
          Можна створювати хмари слів не лише в онлайн-додатках, а в у будь-якому форматі – просто покажіть дітям приклад. Можна створювати хмару слів у зошиті, на аркуші А4 – аби діти відволіклися від гаджетів, узяли кольорові олівці й почали записувати, які слова найбільше запам’яталися з конкретної підтеми чи з тем, які, на вашу думку, пов’язані з тим, що розглянули тільки що.
        Хмара слів (англ. tagcloud, wordcloud, wordle) – це візуальне уявлення списку категорій або тегів, так званих міток, ярликів, ключових слів тощо.
        З будь-якого тексту за допомогою спеціальних програмних засобів можна зробити хмару слів. Також хмари слів знайшли застосування, крім сайтобудування, у багатьох інших сферах, в тому числі в освіті. 
    Хмару слів можна легко згенерувати власноруч з використанням спеціальних веб-сервісів: 
  • ImageChef (http://www.imagechef.com), 
  • Word It Out (https://worditout.com/), 
  • Word Cloud Generation (https://www.wordclouds.com/), 
  • Word Art (https://wordart.com/),
  •  WordcloudPro (https://wordcloud.pro) та інші.
          Варто спробувати створити яскраві хмари різної форми та використати як на уроках, так і у позанавчальний час. Існують різні способи використання хмар слів в освітньому процесі, які підкажуть професійний досвід і творча уява. Так, це може бути дидактичний матеріал на уроках (в електронному чи роздрукованому вигляді). Причому залучення цього методу доречне на уроках з будь-якої навчальної дисципліни. 
        Наприклад, на уроках технічного напряму за допомогою такої демонстрації можна робити добірки термінів з теми. На гуманітарних уроках можна представити імена видатних постатей, які жили у певний час. На заняттях з мов таким чином можна унаочнити приклади слів за певним правилом, слова-виключення тощо. 
     Крім того, хмари слів доречно використовувати:
 для представлення інформації про якусь людину (в портфоліо, при узагальненні досвіду, в презентаціях, на сайті або в блозі);
 для створення яскравих продуктів (листівки, інформаційно-рекламні буклети, бюлетені, презентації);
 для акцентування уваги на важливих датах, подіях, ключових моментах (при узагальненні досвіду, в аналітичних матеріалах, презентаціях тощо);
 як візуалізацію критеріїв оцінювання чого-небудь;
 для представлення результатів опитування або обговорення;
 учні можуть групувати слова за певною ознакою, заданою учителем або самим учнем;
 як підказка до диктанту, кросвордів тощо;
 для повторення основних понять теми, що вивчається і т.д.
 створення хмари асоціацій, синонімів, антонімів тощо.

 
      Отже, аналіз наукових джерел та власний досвід дозволяє констатувати, що застосування хмар слів у освітньому процесі має вагомий дидактичний потенціал. Зазначений метод здатний забезпечити не лише ефективне навчання, а й підвищити пізнавальну активність, зацікавленість, полегшити подальшу професійну діяльність в сучасному інформаційному просторі.

Алгоритм створення хмар слів можна перглянути в цих відео:








   А ось і приклад хмар слів на математичну тематику































Немає коментарів:

Дописати коментар