"Жодна інша наука не навчає так ясно розуміти гармонію природи, як математика..." П. Карус "За допомогою логіки доводять, за допомогою інтуїції винаходять." А. Пуанкаре "Математику вже за те любити варто, що вона розум до ладу приводить." М.В.Ломоносов "Хто з дитячих років займається математикою, той розвиває увагу, тренує свій мозок, свою волю, виховує наполегливість і завзятість у досягненні мети." О. Маркушевич "Математика - це мова, на якій написана книга природи." Галілео Галілей "Математика – наука молодих. Інакше й не може бути. Заняття математикою – це така гімнастика розуму, для якої потрібна вся гнучкість і вся витривалість молодості." Н. Вінер "Найвище призначення математики полягає в тому, щоб знаходити прихований порядок в хаосі, що оточує нас." Н. Вінер "Подібно до того як всі мистецтва тяжіють до музики, всі науки прагнуть до математики." Д. Сантаяна

2022-04-17

Про жінку-математика М.Аньєзі


 16 травня 1718 року народилася італійка Марія Гаетана Аньєзі, перша в історії жінка-професор математики.

Марія Гаетана народилася в Мілані в заможній і освіченій сім’ї, у якій народилася 21 дитина і Марія була найстаршою з усіх. Її батько був професором математики і з дитинства посіяв любов до математичних міркувань у своєї дочки. Однак Марія цікавилася не тільки математикою і в 11 років вже добре володіла шістьма європейськими та єврейською мовами. Вона також викладала різні предмети своїм молодшим братам і сестрам.

На запрошення батька в їхньому будинку часто збиралася освічена еліта Мілана і він просив доньку перед усіма виступати з промовами та тезами. Марія була посвяченою віруючою католицької церкви і хотіла займатися благодійністю, тому у віці 21 року вона збиралася піти в монастир, але її батько наполіг, щоб вона зайнялася математикою, і вона підкорилася.

Відповідно до авторитетної енциклопедії «Британіка», Марія Аньєзі визнається першою у західному світі жінкою-математиком. У 1748 році вона видала книгу «Основи аналізу для користування італійської молоді», яка вважалася кращою на той час. У знак визнання її заслуг папа римський Бенедикт XIV надав їй гідність професора Болонського університету. Щоправда, Марія так ніколи і не викладала в університеті.

Після смерті свого батька, коли їй було 34 роки, Марія все ж переключилася на ту діяльність, якої більше жадала її душа. Вона почала глибоко вивчати теологію і зайнялася благодійною діяльністю. Вона стала відомою завдяки своїй допомозі бідним і хворим, для яких надавала притулок у своєму власному будинку. У 1783 році вона заснувала в Мілані притулок для жінок похилого віку, яким сама прислуговувала до власної старості і смерті в 1799 році.

Через свою освіченість і благодійність Марія Аньєзі залишилася в пам’яті багатьох поколінь італійців і прославила Господа перед усім світом.

джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар