"Жодна інша наука не навчає так ясно розуміти гармонію природи, як математика..." П. Карус "За допомогою логіки доводять, за допомогою інтуїції винаходять." А. Пуанкаре "Математику вже за те любити варто, що вона розум до ладу приводить." М.В.Ломоносов "Хто з дитячих років займається математикою, той розвиває увагу, тренує свій мозок, свою волю, виховує наполегливість і завзятість у досягненні мети." О. Маркушевич "Математика - це мова, на якій написана книга природи." Галілео Галілей "Математика – наука молодих. Інакше й не може бути. Заняття математикою – це така гімнастика розуму, для якої потрібна вся гнучкість і вся витривалість молодості." Н. Вінер "Найвище призначення математики полягає в тому, щоб знаходити прихований порядок в хаосі, що оточує нас." Н. Вінер "Подібно до того як всі мистецтва тяжіють до музики, всі науки прагнуть до математики." Д. Сантаяна

2020-03-18

8 кроків до пристойного балу ЗНО з математики

Хочеш скласти ЗНО з математики на 190+? Поміркуймо разом.
  Ти краще зрозумієш цей текст, якщо ми з тобою розмовлятимемо однією мовою. Тому спершу розберемо два твердження.
 Факт 1. Оцінка ЗНО рейтингова
    Це означає, що на відміну від таких тестів, як TOEFL, IELTS чи шкільної контрольної, для гарного результату ЗНО недостатньо вивчити якийсь матеріал на певну оцінку.

     Адже немає конкретних тем або формул, завчивши які ти отримаєш бажану оцінку. Бал ЗНО  твоє місце серед інших абітурієнтів. У будь-якому випадку, щоб отримати 190+ потрібно знати математику краще, ніж БІЛЬШІСТЬ абітурієнтів України.
     Вдумайся: ти маєш знати цей предмет краще, ніж 84 000 твоїх однолітків. 
Плюс для тебе  загалом математику в країні знають погано.
Мінус  все ж є багато людей, які знають її чудово.
 Факт 2. Для вивчення математики доводиться докладати значні інтелектуальні зусилля
   Це не віршик. І не список формул. Щоб вміти розв’язувати задачі, необхідно розуміти концепцію, що за нею стоїть.
Неможливо вивчити математику за 21 день, а хто обіцяє такі дива  шарлатан, і місце йому в пеклі.
Сподіваюсь, тепер ти подивишся на пропоновані кроки більш виважено.
 Крок 1. Визнач свій рівень знань
    Пройди тест ЗНО минулого року і зрозумій, яка в тебе реальна ситуація з балами. Потім візьми програму ЗНО з математики (http://testportal.gov.ua/mathem/ ) і постав плюсики біля тих тем, які ти точно знаєш. І жирні квадратики навпроти тих, які ще не знаєш.
Тобі необхідно чітко знати, від чого відштовхуватися.
 Крок 2. Знайди наставника
    Дуже мала кількість людей можуть розібратися у всьому самостійно. Якщо в тебе є математична база (наприклад, ти навчаєшся в гарній школі), це можливо, але наставник значно збільшить твої шанси.
Наставник  це твій
  • вчитель,
  • друг, який знає математику набагато краще,
  • репетитор,
  • книга,
  • відеокурс,
  • канал в інстаграмі,
  • група в соцмережі.
Тобто, до кого (чи чого) ти завжди можеш звернутись за допомогою. У тебе не так багато часу на підготовку, тому значно ефективніше звернутися до ресурсу, який точно має відповіді на всі твої запитання.
 Крок 3. Постав чітку ціль
     Зафіксуй її. Між іншим, ціль «отримати 190» не відповідає критерію керованості, адже бал залежить не лише від тебе, а й від результатів інших учасників.
Краще «я зможу розв’язувати задачі з такого-то переліку тем», така постановка повертає керованість і відповідальність до тебе.
До того ж, це допоможе в наступному кроці.
 Крок 4. Напиши план
     Розплануй конкретно які теми та коли ти вивчатимеш. Обчисли:
а) скільки днів залишилось до ЗНО;
б) скільки часу треба займатися;
в) з якою періодичністю.
     Та найголовніше, звичайно ж, дотримуватися плану. Для цього можеш використовувати різні способи: подарунки собі за досягнення, покарання за невиконання (так, негативна мотивація теж працює), публічний челендж в соцмережі, парі з другом на божевільну річ (пофарбувати ліву частину волосся в синій, праву в зелений) тощо. Або власну силу волі :)
 Крок 5. Вивчи формули
     Математика — це не про формули, але без формул ти не зможеш розв’язувати задачі :( Всі формули (їх не більше 200 шт) необхідно вивчити. Для цього на допомогу прийдуть додатки (наприклад, mind maps, quizlet). Це найбільш нудна частина підготовки, але абсолютно необхідна.
 Крок 6. Навчися робити швидкі обчислення
     Ми живемо в епоху легких обчислень. Навіщо рахувати, якщо є калькулятор? Правда в тому, що вміння швидко робити обчислення зекономить твій час і навіть підвищить швидкість застосування твоїх знань.
      Це працює, бо якщо ти швидко обчислюєш  ти на автоматі розумієш, як робити перетворення з виразами. А це значно підвищує твої можливості застосовувати формули.
Можна скачати додаток для розвитку усних обчислень і тренуватися (звісно, теж усно).
 Крок 7. Практикуйся, практикуйся і ще раз практикуйся
    Практикуйся багато. Практикуйся в тих темах, які не знаєш. Немає сенсу розв’язувати 2 години квадратні рівняння, якщо ти вже вмієш це робити. 
Час від часу повертайся до задач, які знаєш (повторення надзвичайно важливі!), але сфокусуйся на своїй зоні росту.
 Крок 8. Відслідковуй свій прогрес
      Періодично проходь тести ЗНО минулих років (онлайн чи в спеціалізованих збірниках). Фіксуй зміни. Таким чином, ти знатимеш, на якому етапі ти зараз, отже, матимеш більше можливостей впливати на свій результат. Простіше кажучи, ти повертаєш відповідальність до себе.
 Врешті-решт, напевно, краще зробити все, що від тебе залежить, і подивися, що з цього вийде. Аніж потім лаяти себе, що нічого не робив. Правда ж? :)

Немає коментарів:

Дописати коментар