"Жодна інша наука не навчає так ясно розуміти гармонію природи, як математика..." П. Карус "За допомогою логіки доводять, за допомогою інтуїції винаходять." А. Пуанкаре "Математику вже за те любити варто, що вона розум до ладу приводить." М.В.Ломоносов "Хто з дитячих років займається математикою, той розвиває увагу, тренує свій мозок, свою волю, виховує наполегливість і завзятість у досягненні мети." О. Маркушевич "Математика - це мова, на якій написана книга природи." Галілео Галілей "Математика – наука молодих. Інакше й не може бути. Заняття математикою – це така гімнастика розуму, для якої потрібна вся гнучкість і вся витривалість молодості." Н. Вінер "Найвище призначення математики полягає в тому, щоб знаходити прихований порядок в хаосі, що оточує нас." Н. Вінер "Подібно до того як всі мистецтва тяжіють до музики, всі науки прагнуть до математики." Д. Сантаяна

2020-03-26

РЕКОМЕНДУЮ ДО ПЕРЕГЛЯДУ

   "Агора" - історичний фільм режисера А.Аменабара 2009 року. Дія фільму розгортається в місті Олександрія Єгипетська на початку V століття нашої ери. Фільм розповідає про життя Гіпатії Олександрійської - першої в історії жінку-вченого, яка була філософом, математиком і астрономом. Вона була дуже розумна і відома, до її слів прислухалися правителі. Її учнями були багато видних діячів, зокрема префект міста Орест.


   У той час у місті почалися релігійні зіткнення, в результаті яких християнами була розграбована і знищена одна з найбагатших бібліотек світу - Олександрійська.
Колишній раб Гіпатії Давус, таємно закоханий у неї, теж став християнином і приєднався до погромників. З часом церква набувала все більшу владу, і незабаром єпископ Кирило Олександрійський зажадав, щоб Орест та інші відреклися від Гіпатії, а їй самій заборонили викладати і займатися науками. Вона не могла змиритися з цим і прийняти християнство, тому була оголошена відьмою і убита. Нажаль, її велике відкриття про геліоцентричну будову Всесвіту та про еліптичні орбіти планет вислухати не було кому, крім раба-помічника, а записів вона не вела. Тому цю саму думку у вигляді законів Кеплера людство почуло лише через 12 століть.
Детальніше: http://kirdey.com/agora

Немає коментарів:

Дописати коментар