"Жодна інша наука не навчає так ясно розуміти гармонію природи, як математика..." П. Карус "За допомогою логіки доводять, за допомогою інтуїції винаходять." А. Пуанкаре "Математику вже за те любити варто, що вона розум до ладу приводить." М.В.Ломоносов "Хто з дитячих років займається математикою, той розвиває увагу, тренує свій мозок, свою волю, виховує наполегливість і завзятість у досягненні мети." О. Маркушевич "Математика - це мова, на якій написана книга природи." Галілео Галілей "Математика – наука молодих. Інакше й не може бути. Заняття математикою – це така гімнастика розуму, для якої потрібна вся гнучкість і вся витривалість молодості." Н. Вінер "Найвище призначення математики полягає в тому, щоб знаходити прихований порядок в хаосі, що оточує нас." Н. Вінер "Подібно до того як всі мистецтва тяжіють до музики, всі науки прагнуть до математики." Д. Сантаяна

2020-06-17

ПРИШКІЛЬНИЙ ТАБІР - МАТЕМАТИКА

    Пришкільні табори асоціюються з розвагами, конкурсами, активним відпочинком на природі,
екскурсіями, яскравими враженнями!
    Мабуть, в багатьох школах були ще й англомовні загони, в яких вчителі-вихователі проводили заняття іноземною мовою.
     А як щодо МАТЕМАТИЧНИХ загонів?! Адже математика навіть поза уроками може бути цікава та захоплююча! Отже, ділюсь власним  досвідом роботи у пришкільному таборі "Веселкова країна"  для учнів 1-6 класів, а саме в математичному загоні "Плюс-Мінус" (Ліцей №7 м.Гайсин 2018 р)!
    Крім усіх загальнотабірних заходів у нашому загоні ми ще й організовували різні математичні  розваги. Діти із захватом малювали стіннівки, розфарбовували математичні розмальовки, виготовляли  просторові фігурки у формі циліндра чи конуса, розв'язували практичні задачі, грали в логічні ігри, в шашки та шахмати. Та, напевно, найбільше усім сподобався квест "Веселкова математика", що був організований для усіх дітей таботу.

1. Оформлення стіннівки з назвою та девізом



2. У вільний час розфарбовуємо математичні розмальовки 



3. Майстер-клас "У світі конусів та циліндрів" 
Поговорили про просторові фігури, про їх види та властивості. А потім створювали власні конуси і циліндри у вигляді тваринок. 





4. Практичне заняття "Математика та Природа" 
    На цьому занятті ми розв'язували практичні задачі з математики і знайомились з різними видами тварин.
5. Змагання з шашок та шах: розвиваємо логіку 
Багато дітей із задоволенням грали у різні настільні ігри, зокрема, у шашки і шахмати.



6. КВЕСТ "Веселкова математика" 
   У квест  залучили УСІХ дітей табору.  На території школи розмістили СІМ станцій (за кольорами веселки): Ребусна, Логічна, Геометрична, Фольклорна, Спортивна, Театральна, Шифрувальна.  Капітани  команд отримали "маршрутний лист ". Діти виконували запропоновані завдання і за це отримували кульку відповідного кольору та літеру . По завершенню діти склали назву квесту - "Веселкова математика" та отримали солодкі призи і грамоти. Тривалість - 1,5 - 2  години. Враження - неймовірні!
Нижче можна завантажити інструкціі на кожну станцію.







     Крім того щодня для дітей були "Хвилинки науки", цікаві повідомлення про вчених математиків, був проведений брейн-ринг "Найрозумніший" та логічна гра "Найкмітливіший".

     Висновок такий: Прищеплювати дітям інтерес до математики можна не лише під час уроків, і не лише під час навчального процесу, але й у невимушеній атмосфері.         Граючись, змагаючись, діти повторюють все, що вивчили у школі і навіть дізнаються такі математичні факти, про які  навіть  ніколи раніше не чули.

На жаль,  в цьому році карантин завадив роботі пришкільних таборів, але ж попереду ще так багато можливостей!

Відео Пришкільний табір "ВЕСЕЛКОВА КРАЇНА" - 2018 


Відео Пришкільний табір "ВЕСЕЛКОВА КРАЇНА" - 2019




Немає коментарів:

Дописати коментар