"Жодна інша наука не навчає так ясно розуміти гармонію природи, як математика..." П. Карус "За допомогою логіки доводять, за допомогою інтуїції винаходять." А. Пуанкаре "Математику вже за те любити варто, що вона розум до ладу приводить." М.В.Ломоносов "Хто з дитячих років займається математикою, той розвиває увагу, тренує свій мозок, свою волю, виховує наполегливість і завзятість у досягненні мети." О. Маркушевич "Математика - це мова, на якій написана книга природи." Галілео Галілей "Математика – наука молодих. Інакше й не може бути. Заняття математикою – це така гімнастика розуму, для якої потрібна вся гнучкість і вся витривалість молодості." Н. Вінер "Найвище призначення математики полягає в тому, щоб знаходити прихований порядок в хаосі, що оточує нас." Н. Вінер "Подібно до того як всі мистецтва тяжіють до музики, всі науки прагнуть до математики." Д. Сантаяна

2020-04-03

ПОСЛІДОВНІСТЬ ФІБОНАЧІ

    За визначенням, перші два числа в послідовності Фібоначчі є або 1 і 1, або 0 і 1, залежно від обраного початку послідовностей, а кожне наступне число є сумою двох попередніх.
1,1,2,5,8,13,21,34,55,89,144....

    У природі числа Фібоначі часто трапляються в різних спіральних формах. Так, черешки листя примикають до стебла по спіралі, що проходить між двома сусідніми листками: 1/3 повного оберту в ліщини, 2/5 — у дуба, 3/8 — у тополі і груші, 5/13 — у верби; лусочки на ялиновій шишці, насіння соняшника розташовані спіралями, причому кількості спіралей кожного напрямку також, як правило, числа Фібоначчі.


  Послідовність названа на честь математика XIII століття Леонардо Фібоначчі з Пізи. Його 1202 книга Книга абака представила цю послідовність спільноті західноєвропейських математиків, хоча така послідовність вже була описана раніше як числа Вараханка в індійській математиці

Хто такий Фібоначчі?

    Леонардо Пізанський вважається найпершим великим математиком в історії середньовічної Європи. Попри це, своє знамените прізвисько «Фібоначчі» вчений отримав далеко не через свої екстраординарні математичні здібності, а через свє везіння, оскільки «Боначчі» по-італійськи означає «щасливий». 

  Перед тим як стати одним з найвідоміших математиків раннього Середньовіччя, Леонардо Пізанський вивчав точні науки у найбільш просунутих вчителів свого часу, якими вважалися араби. Саме завдяки цій діяльності Фібоначчі, в Європі з’явилися десяткова система числення й арабські цифри, якими ми користуємося дотепер.

Історія відкриття

    У XIII столітті італійський математик Фібоначчі розв'язував таку задачу: Фермер годує кроликів. Кожна пара кроликів народжує одну пару кроликів, коли парі стає 2 місяці, а потім дає потомство в 1 пару кожен місяць. Скільки пар кроликів буде у фермера через n місяців, якщо спочатку у нього був лише одна пара кроликів (вважаємо, що кролики не гинуть і кожен народжений дає потомство за вище описаною схемою)?

     Очевидно, що першого та другого місяця у фермера залишається одна пара , оскільки потомства ще немає. На третій місяць буде дві, оскільки перші через два місяці народять другу пару кроликів. На четвертий місяць перші кролики дадуть ще одну, а другі кролики потомства не дадуть , оскільки їм ще тільки один місяць. Отож на четвертий місяць буде три пари кроликів.

     Можна помітити, що кількість кроликів після n-го місяця дорівнює кількості кроликів, які були у n-1 місяці, плюс кількість народжених кроликів. Останніх буде стільки, скільки є кроликів, що дають потомство, або дорівнює кількості кроликів, яким вже виповнилося 2 місяці (тобто кількості кроликів після n-2 місяця).
      Якщо через Fn позначити кількість кроликів після n-го місяця, то має місце таке рекурентне співвідношення:
    Покладемо F0 = 0, при цьому співвідношення при n = 2 залишиться істинним. Таким чином утворюється послідовність
0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, … ,

Чому число Фібоначчі так часто зустрічається в природі?

      Через своє повсюдне застосування в природі, золотий перетин (саме так число Фібоначчі іноді називають в мистецтві й математиці) вважається одним з найбільш гармонійних законів світобудови, який впорядковує структуру навколишньог світу і спрямовує життя на розвиток. 

     Так, правило золотого перетину застосовується природою для утворення траєкторій руху вихрових потоків в ураганах, при утворенні еліптичних галактик, до яких відноситься і наш Чумацький Шлях, при «будівництві» раковини равлика або вушної раковини людини, спрямовує рух косяка риб і показує траєкторію руху переляканої зграї оленів, яка врозтіч тікає від хижака.






Немає коментарів:

Дописати коментар