"Жодна інша наука не навчає так ясно розуміти гармонію природи, як математика..." П. Карус "За допомогою логіки доводять, за допомогою інтуїції винаходять." А. Пуанкаре "Математику вже за те любити варто, що вона розум до ладу приводить." М.В.Ломоносов "Хто з дитячих років займається математикою, той розвиває увагу, тренує свій мозок, свою волю, виховує наполегливість і завзятість у досягненні мети." О. Маркушевич "Математика - це мова, на якій написана книга природи." Галілео Галілей "Математика – наука молодих. Інакше й не може бути. Заняття математикою – це така гімнастика розуму, для якої потрібна вся гнучкість і вся витривалість молодості." Н. Вінер "Найвище призначення математики полягає в тому, щоб знаходити прихований порядок в хаосі, що оточує нас." Н. Вінер "Подібно до того як всі мистецтва тяжіють до музики, всі науки прагнуть до математики." Д. Сантаяна

2020-04-12

Міжнародне дослідження якості освіти PISA-2021

     У 2021 році Україна знову візьме участь у Міжнародному дослідженні якості освіти PISA-2021, де у фокусі буде саме математична грамотність.  
 У дослідженні  у 2018 році взяли участь 80 країн. Наша країна вперше. Тестування пройшли понад 6 тисяч учнів із 250 закладів освіти по всій Україні. 
   Україна зайняла 39 місце в загальному рейтингу.  43 місце в рейтингу з математичної грамотності. 
У цьому дослідженні перевіряється, наскільки в 15-річних учнів розвинена здатність: 
• до читання, розуміння й інтерпретації різноманітних текстів, з якими учні матимуть справу в повсякденному житті;
• до використання знань і умінь з математики у подоланні різноманітних життєвих викликів і проблем, пов’язаних із математикою;
• до використання знань і умінь з природничих наук для розв’язання різноманітних життєвих проблем, пов’язаних із певними науковими ситуаціями.


У дослідженні  у 2018 році взяли участь 80 країн. 

Україна вперше.

 8 країн брали участь у паперовій версії (завдання учням були подані на паперових бланках, які учні заповнювали вручну; перевірялися бланки теж вручну). Румунія, Молдова, Йорданія, Республіка Північна Македонія, Ліван, Аргентина, Саудівська Аравія, Україна.


Тестування пройшли понад 6 тисяч учнів із 250 закладів освіти по всій Україні.
•Під час тесту можна було користуватися лише калькулятором.
• Виходити з класу учень міг лише в супроводі спостерігача.
Перевіряли тестові зошити українські педагоги, які попередньо пройшли триетапне навчання.
     Україна зайняла 39 місце в загальному рейтингу.  43 місце в рейтингу з математичної грамотності. Середній рівень математичної  грамотності 453 бали. 

Рейтинг країн, що взяли участь у PISA за паперовою версією

Рейтинг референтних з Україною країн


     Щоб покращити результати моніторингу учнів з математики в Україні, необхідно проаналізувати, які саме фактори негативно вплинули на результати тестування з математики у 2018 році. 
     Саме з цією метою був проведений вебінар "Специфіка моніторингу PISA та аналіз стану математичної грамотності учнів за результатами PISA-2018". 
     Спікер - Васильєва Дарина Володимирівна (старший науковий співробітник відділу математичної та інформатичної освіти Інституту педагогіки НАПН України, к.пед.н., учитель ліцею «Престиж»)
  Мета вебінару:  проаналізувати результати тестування з математичної грамотності учнів під час Міжнародного дослідження якості освіти PISA-2018 та розглянути фактори, що вплинули на результати тестування і встановлення рівня математичної грамотності учнів з України.
Завдання вебінару : висвітлити питання:

  • специфіки моніторингу PISA (математична грамотність);
  • фактори, що вплинули на результати учнів у 2018 році;
  • особливості завдань з математичної грамотності;
  • оцінювання запропонованих завдань;
  • аналіз діючих підручників 5-9 класів на наявність схожих завдань;
  • підготовка учнів до PISA 2021.
дивитись вебінар



Немає коментарів:

Дописати коментар