"Жодна інша наука не навчає так ясно розуміти гармонію природи, як математика..." П. Карус "За допомогою логіки доводять, за допомогою інтуїції винаходять." А. Пуанкаре "Математику вже за те любити варто, що вона розум до ладу приводить." М.В.Ломоносов "Хто з дитячих років займається математикою, той розвиває увагу, тренує свій мозок, свою волю, виховує наполегливість і завзятість у досягненні мети." О. Маркушевич "Математика - це мова, на якій написана книга природи." Галілео Галілей "Математика – наука молодих. Інакше й не може бути. Заняття математикою – це така гімнастика розуму, для якої потрібна вся гнучкість і вся витривалість молодості." Н. Вінер "Найвище призначення математики полягає в тому, щоб знаходити прихований порядок в хаосі, що оточує нас." Н. Вінер "Подібно до того як всі мистецтва тяжіють до музики, всі науки прагнуть до математики." Д. Сантаяна

2021-10-10

Навіщо мені математика? 5 відповідей на це питання

     Джеремі Куну - професору математики, одного разу учень задав запитання, яке хвилює, напевно,  кожного школяра світу:
 «І де ж мені знадобляться всі ці ваші синуси, косинуси, інтеграли і вся інша алгебра з геометрією?».
    На відміну від більшості своїх колег, Кун не розгубився і назвав навіть 5 причин, чому математика має важливе значення в житті кожного.

1 Математика вчить визнавати свої помилки 

     Може бути хтось і буде сперечатися з Джеремі, але його аргументи заперечувати неможливо - дуже переконливо.
    І не просто визнавати їх, а й рухатися вперед, щоб все-таки здобути довгоочікувану перемогу над нерозв'язним завданням. 
      Припустимо, Карл і Клара стоять навпроти написаного на шкільній дошці рівняння. Клара впевнена, що рівняння вирішено правильно, а Карл точно знає, що немає. Минає година, за який ці двоє міняються ролями: Клара вірить, що рівняння помилково, а Карл тупотить ногами і називає Клару неймовірною тупицею. Фантастична ситуація? А адже математики зустрічаються з таким мало не кожен день.
Запитайте будь-якого вчителя, що потрібно робити, якщо питання не вирішується. Відповідь буде дуже простим: «Почніть спочатку і спробуйте піти іншою дорогою. А головне, не переживайте через допущеної помилки, адже саме вона в кінцевому рахунку направила вас по вірному сліду ». 

 2 Уміння підбирати точні і правильні слова

Точність - ввічливість всіх математиків. З цим досить складно посперечатися, адже у кожного терміна і у кожного явища є своє дуже чітке визначення. Пам'ятайте, як вчителі змушували нас напам'ять зазубрювати визначення геометричних фігур або, наприклад, умови теореми Піфагора? 
    У школі ми поняття не мали, де ці знання зможуть стати нам у пригоді. Але давайте подумаємо: чи завжди ми вимовляємо слова, ні на секунду не сумніваючись в їх значенні?
Чи зможете ви, не замислюючись, відповісти, що таке світ, що таке щастя або що таке любов? Співпадуть ваші відповіді на ці питання з відповідями ваших рідних і близьких? А головне, чи зумієте ви назвати те, у чого немає точного визначення?

 3 Математика вчить мислити на кілька кроків вперед

   Вирішувати задачку - все одно що грати в шахи. Будь-який невірний, необережний крок може привести до катастрофічних наслідків. Як часто, роблячи домашнє завдання з алгебри, ви заходили в глухий кут лише через те, що замість плюса ставили мінус?
    Навіть сама крихітна помилка може порушити всі плани і стати величезною перешкодою на шляху до заповітної мрії. А математика вчить нас бути уважними і відповідальними за власні вчинки. Не мало, правда? 


 4 Робити не так, як всі, а по-своєму




 5 Ніколи не здаватися

 «Те, що я стверджую зараз, - хибно» - саме так звучить знаменитий «парадокс брехуна», який як не можна точно описує те, що відбувається в сучасній науці. Безліч теорем, правил і аксіом, які раніше вважалися вірними, тепер перестають працювати.
   А це означає, що не варто сліпо довіряти навіть самому авторитетної думки до тих пір, поки ви не розібралися у всьому самі. Вчені називають це «розумним скептицизмом», якому нас так добре вчить математика.

Адже якщо ти не вирішиш завдання, її обов'язково вирішить хтось інший. Так чому б не стати першим? 

Джерело: дивитись




Немає коментарів:

Дописати коментар