"Жодна інша наука не навчає так ясно розуміти гармонію природи, як математика..." П. Карус "За допомогою логіки доводять, за допомогою інтуїції винаходять." А. Пуанкаре "Математику вже за те любити варто, що вона розум до ладу приводить." М.В.Ломоносов "Хто з дитячих років займається математикою, той розвиває увагу, тренує свій мозок, свою волю, виховує наполегливість і завзятість у досягненні мети." О. Маркушевич "Математика - це мова, на якій написана книга природи." Галілео Галілей "Математика – наука молодих. Інакше й не може бути. Заняття математикою – це така гімнастика розуму, для якої потрібна вся гнучкість і вся витривалість молодості." Н. Вінер "Найвище призначення математики полягає в тому, щоб знаходити прихований порядок в хаосі, що оточує нас." Н. Вінер "Подібно до того як всі мистецтва тяжіють до музики, всі науки прагнуть до математики." Д. Сантаяна

2021-04-23

Навіщо вчити математику?

     Чи зможете ви доступно пояснити дитині, для чого їй потрібно займатися математикою? Адже вивчення понять, законів математики та логіки, розв’язання математичних і логічних завдань вимагає розумових зусиль. А навіщо взагалі це потрібно? 👉👉👉



1. Математика розвиває мислення


Вивчаючи математику і розв’язуючи завдання, дитина вчиться:

-узагальнювати і виділяти важливе;
-аналізувати і систематизувати;
-знаходити закономірності та встановлювати причинно-наслідкові зв’язки;
-міркувати і робити висновки;
-мислити логічно, стратегічно і абстрактно.
2. Заняття математикою тренують пам’ять
Діти до 7 років часто вдаються до допомоги пальців рук і ніг, а також різних замінників (реальних предметів, рахункових паличок). У «перехідний період», у віці від 7 до 9 років, у школярів формується «доросла» навичка «думання», осмислення і запам’ятовування інформації.
3. Математика загартовує характер
Для правильного розв’язання математичних і логічних завдань потрібні уважність, наполегливість, відповідальність, точність і акуратність.
Чим регулярніше дитина тренує ці «м’язи характеру», тим сильнішими вони стають, тим частіше допомагають дитині у вирішенні не тільки навчальних завдань, але й життєвих проблем.
4. Музика для математики, математика — для музики
Вчені виявили, що за розв’язання алгебраїчних завдань і обробку музичної інформації відповідає одна і та сама ділянка головного мозку.
5. Математика допомагає досягати успіху в гуманітарних науках
Саме ранні математичні здібності — вірна передумова до того, що в подальшому дитина буде не тільки добре розуміти математику, але і процвітати в інших шкільних дисциплінах.
6. Розвиває навички вирішення побутових завдань
Завдяки математиці ми позбавляємося шкідливих звичок:
-не домислюємо, а оперуємо тільки точними термінами;
-не просто механічно запам’ятовуємо інформацію і правила, а оцінюємо їх, аналізуємо, розмірковуємо, щоб зрозуміти і засвоїти новий матеріал, новий життєвий урок.
7. Математика — основа успішної кар’єри
Результативні заняття математикою надають впевненість в собі, адже успіхи в ній вимагають завзятості в прагненні розв’язати найскладніші, іноді, на перший погляд, «нерозв’язні» завдання і проблеми.
8. Розв’язання завдань виробляє психологічну стійкість
Розв’язання математичних завдань допомагає поліпшити емоційне тло — це заняття здатне позбавити тривоги, допомагає контролювати емоції та попереджає стрес.
9. Задоволення від «ікс»
Для людини, яка серйозно займається математикою, математичні формули, рівняння й інші логічні та математичні завдання втілюють собою красу, гармонію і доставляють таке ж естетичне задоволення, як музика, мистецтво і гарний жарт.

Немає коментарів:

Дописати коментар