"Жодна інша наука не навчає так ясно розуміти гармонію природи, як математика..." П. Карус "За допомогою логіки доводять, за допомогою інтуїції винаходять." А. Пуанкаре "Математику вже за те любити варто, що вона розум до ладу приводить." М.В.Ломоносов "Хто з дитячих років займається математикою, той розвиває увагу, тренує свій мозок, свою волю, виховує наполегливість і завзятість у досягненні мети." О. Маркушевич "Математика - це мова, на якій написана книга природи." Галілео Галілей "Математика – наука молодих. Інакше й не може бути. Заняття математикою – це така гімнастика розуму, для якої потрібна вся гнучкість і вся витривалість молодості." Н. Вінер "Найвище призначення математики полягає в тому, щоб знаходити прихований порядок в хаосі, що оточує нас." Н. Вінер "Подібно до того як всі мистецтва тяжіють до музики, всі науки прагнуть до математики." Д. Сантаяна

2020-08-17

А що ви знаєте про школу?

 1. Учитель вважається однією з найдавніших професій. Перші

навчальні заклади з’явилися в країнах Стародавнього Сходу (Китай, Індія, Вавилон, Ассирія) ще в IV–V тисячолітті до н. е.

2. У Стародавній Греції педагогами називали рабів, догляду яких в афінських родинах доручалися хлопчики з семирічного віку.

На педагога покладали обов’язки з охорони вихованця від фізичних та моральних небезпек, а до вступу хлопчика в школу — і елементарне навчання грамоті.

3. У Київській Русі після прийняття християнства в 988 році князь Володимир заснував у Києві школу для дітей вищих верств української громади. Запис у літописі від 988 року свідчить, що Володимир почав “брати у знатных людей чад и оддавати на учение книжне”. Поняття “школа” увійшов у вжиток лише у ХІV столітті, тому стосовно навчального закладу Володимира це слово вживається умовно.

4. Школи грамоти Київської Русі відкривали при церквах і утримували за рахунок світських осіб. У них навчали дітей бояр, купців, лихварів, заможних ремісників. Вчителями були священослужителі.

5. Онука Ярослава Мудрого Анна Всеволодівна відкрила при Андріївському монастирі 1086 року перше в Європі жіноче училище для виховання жінок з благородних сімей.

6. У часи Російської імперії майже всі досягнення України в освітній галузі були загублені. У середині XIX століття абсолютна більшість населення залишалося неписьменним – а це понад 90% населення України.

7. Термін “школа” походить від грецького слова “сколе”, що означає ніяк не роботу а дозвілля.

Немає коментарів:

Дописати коментар