"Жодна інша наука не навчає так ясно розуміти гармонію природи, як математика..." П. Карус "За допомогою логіки доводять, за допомогою інтуїції винаходять." А. Пуанкаре "Математику вже за те любити варто, що вона розум до ладу приводить." М.В.Ломоносов "Хто з дитячих років займається математикою, той розвиває увагу, тренує свій мозок, свою волю, виховує наполегливість і завзятість у досягненні мети." О. Маркушевич "Математика - це мова, на якій написана книга природи." Галілео Галілей "Математика – наука молодих. Інакше й не може бути. Заняття математикою – це така гімнастика розуму, для якої потрібна вся гнучкість і вся витривалість молодості." Н. Вінер "Найвище призначення математики полягає в тому, щоб знаходити прихований порядок в хаосі, що оточує нас." Н. Вінер "Подібно до того як всі мистецтва тяжіють до музики, всі науки прагнуть до математики." Д. Сантаяна

2020-08-11

Вистава "Суд над математикою"

Зала суду

Суддя  Сьогодні ми зібралися для того, щоб вирішити таке питання: чи потрібна нам Математика, чи треба її залишати на білому світі або слід її знищити? Прошу вас, Англійська мово, вам слово.

Англійська  Я цілком впевнена, що виправдання Мате­матиці не існує!

Зараз я запрошу сюди свідків і доведу це! Прошу, Українська мово й Літературо, скажіть усім, чи пот­рібна вам Математика для того, щоб розповісти дітям правила орфографії або прочитати вірш Шевченка?

Українська мова й Література  О ні, ні! Щоб го­ворити про любов та виразно читати, математитка нам, ясна річ, не потрібна.

Логіка Авжеж, може бути! Але! Але скажіть мені, чим ви користуєтеся для того, щоб порахувати, скільки років прожив Іван Франко чи скільки творів увійшло до збірки Кобзар Тараса Шевченка? Ч и скільки літер в абетці?

Українська мова й Література .Ясна річ, числами! Тепер я  зрозуміла зміст слів Фреймана: «Математика — це мова плюс роздум».а ще Софії Ковалевської: «Математик повинен бути поетом в душі. »

Англійська Прошу вас, Біологіє! Разом з вами ми точно доведемо, що Математика нам геть не потрібна, ми швиденько покараємо її за те, що вона хоче бути головною, хоч насправді користі з неї жодної!

Скажіть, шановні, чи потрібна вам математика задля того, щоб встановити будову серця або визначити вид рослини?

Біологія  Ні, саме для цього майже не по­трібна.

Логіка  Але ви забули, що для визначення чисельності популяції певного виду тварин ми обов'язково звертаємось до Математики, або ж коли слід порахувати кількість хромосом в ДНК людини.

Біологія  Так, так, я згодна, це щира правда. Без неї я б не впоралась з цими завданнями. Методи математичної біології застосовуються для дослідження розвитку, роботи органів та інших подібних процесів. Адже за словами Галілео Галілея «Математика - це мова, на якій написана книга природи.»

Логіка Ми забули запитати Хімію, Фізкультуру, Фізику й Географію з Історією. Скажіть, шановні, чи можна обійтися без Математики на футбольному матчі або чи змогли б без Ма­тематики здійснювати свої відкриття відомі мандрівники, не знаючи паралелей і меридіанів? Або як можна забути про неї під час розв'язування фізичних і хімічних задач? Без неї не можна.

 Фізика Не можна! Не сперечай­мося! Ні!Є навіть вислів такий «Математика – служниця фізики». Бо точні науки без неї ніяк не проживуть.Адже щоразу ми змушені складати математичні моделі практичних задач. А це і формули, і закономірності, і вміння розв’язувати задачі…

Англійська Але ж постривайте! (До Українсь­кої мови й Літератури.) Скажіть, а якої ви думки про те, що діти забули про вас, розв'язуючи задачі?Навіть на уроках, буває, роблять домашню з математики, не слухаючи нас?

Логіка А хіба це не доводить того, що Матема­тику вони люблять більше за інші науки?

Суддя  Присяжні, вам слово. Який ваш висновок і вирок? І чи виправдовуєте ви цю негідницю, що раптом стала вважати себе найголовнішою?!

Музика  Хоча діти й ламають голови, розв'язуючи задачі, хоча вони й забувають про інші уроки, ми гадаємо, що вона не винна! Подібно до того як всі мистецтва тяжіють до музики, все науки прагнуть до математики.

Суддя  Тож вирок суду такий: Математика не винна! Людина, що не знає математики, не здатна ні до яких інших наук. Дійсно, є в математиці щось таке, що викликає людське захоплення!

Музика  О, так! (До Математики.) Ідіть і робіть так, як ви вважаєте за потрібне! Учіть дітей і числам, і добру, і всьо­му новому, чого вони не знають. Хто з дитячих років займається математикою, той розвиває увагу, тренує свій мозок, свою волю, виховує наполегливість і завзятість у досягненні мети.

Математика  Найвище призначення математики полягає в тому, щоб знаходити прихований порядок в хаосі, що оточує нас. Узори математика, так само, як узори художника або поета, повинні бути прекрасні; ідеї, так само, як кольори або слова, повинні гармонійно відповідати один одному. Краса є перша вимога: в світі немає місця для непривабливої математики. Математика — це велична споруда, створена уявленнями людини, для пізнання Всесвіту

  

Джерело: Тиждень математики в школі, Авторы: Т. Л. Корнієнко, В. І. Фіготіна

 









Немає коментарів:

Дописати коментар